Kulturpris, rim och vernissage på konsthallen

Tomelilla • Publicerad 19 december 2005
Brustna illusioner. Eddie Tjeno Ericssons bidrag till julutställningen.
Brustna illusioner. Eddie Tjeno Ericssons bidrag till julutställningen.Foto: 
Estradpoeterna Saman Bakhtiari och Albin Balthasar Lundmark från Malmö rimmade på beställning.
Estradpoeterna Saman Bakhtiari och Albin Balthasar Lundmark från Malmö rimmade på beställning.Foto: 
2 av 17 konstnärer på konsthallen: Eddie Tjeno Ericsson och My Svennberg.
2 av 17 konstnärer på konsthallen: Eddie Tjeno Ericsson och My Svennberg.Foto: 
5000 kronor. Det står det på kulturprisdiplomet som Galleri Neons Jonas Wahlman tog emot av kommunalrådet Kristina Jönsson på prisceremonin på Tomelilla konsthall i går kväll. Bild: Sprisse Nilsson
5000 kronor. Det står det på kulturprisdiplomet som Galleri Neons Jonas Wahlman tog emot av kommunalrådet Kristina Jönsson på prisceremonin på Tomelilla konsthall i går kväll. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Julutställningens vernissage började med att några av årets 17 konstnärer gick i procession efter Kåge Klangs verk Den plötsliga flamman – en lucia på en skottkärra – och sjöng luciasånger baklänges. Därefter utbröt alkoholfritt mingel och kulturprisutdelning i konsthallen.

Årets kulturpris utdelades till Galleri Neons Jonas Wahlman, för att galleriet "byggt kulturella broar mellan länder och för sitt arbete med barn och ungdomar".

Vernissagepubliken kryssade sedan mellan blödande hjärtan, reserv(h)jul och ofärdiga tomtar. Utställningens curator Eddie Tjeno Ericsson var nöjd.

– Det är en bra mix, inte bara glättigt. Konstnärerna har gått på djupet.

Han erkände:

– Nä, jag gillar inte julen. Den bromsar upp den normala vardagen. I konsthallens entré bemannade estradpoeterna Saman Bakhtiari och Albin Balthasar Lundmark Rimakuten, där personer som saknar tid eller fantasi kunde få hjälp med rim på sina klappar.

– Vi fick väl uppdraget för att vi rimmar mycket för scenen. Vi har flow liksom, förklarade Albin Balthasar Lundmark. Jo, vad sägs om det här kärleksfulla rimmet:

"Vera, du har så många hyresgäster – i pälsen din pågår lägenhetsfester.

Dessa loppor får aldrig en blund – en flaska schampo till världens finaste gatuhund."

Mest imponerande var nog rimmet som duon skrev om en uppdragbar leksaksgubbe som kan simma i badkaret, som någon ska ge sin systers nya man som i jul ska introduceras i familjen:

"Att älska Vanja är ett gott initiativ – du dyker ner i ett helt liv.

Men det kan bli lite trångt att vara ett par – så du ska få träna på att va två i ett kar."

YA vill ju inte förstöra någons julafton. Därför är Vanja ett fingerat namn.

Fredrik Sjöstrand

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.