Annons

Landsbygden i söder först ut för fibernät

Ett område i södra delen av kommunen ser ut att bli först ut när det gäller utbyggnaden av bredbandsfiber på landsbygden. I morgon ska kommunstyrelsens politiker besluta om klartecken för projektet.
Tomelilla • Publicerad 11 mars 2014
Ystads Allehanda 10 februari 2014.
Ystads Allehanda 10 februari 2014.Foto: Foto: Newspilot Autoprint

I vintras såg det ett tag lite osäkert ut för projektet Tomelilla landsbygds fibernät. Det hade visserligen kommit in många anmälningar från olika håll runtom i kommunen – men i flera för utbyggnaden avgörande områden hade man inte fått in tillräckligt många.

Men efter ett intensivt arbete där både eldsjälar runtom i byar och en inhyrd konsult varit engagerade, utöver kommunen, finns det nu underlag för att sätta igång projektet.

Annons

Beslut i morgon

I morgon tas frågan upp i kommunstyrelsen för beslut, och allt tyder på klartecken – arbetsutskottet föreslog nyligen ett ja.

Planen är att sätta igång utbyggnaden i år i ett område som sträcker sig från södra delen av Ullstorp och norra Toarp, över Övraby och Nedraby till Benestad, berättar VA-chefen Bengt-Olov Lindqvist – kommunens fibernätsansvarige.

– I det området har vi fått in cirka 110 beställningar, och det kan komma in ytterligare ett antal.

Den kanske viktigaste orsaken till att man till slut lyckats få in tillräckligt många anmälningar är engagerade personer i de aktuella områdena, enligt Bengt-Olov Lindqvist.

Även en inhyrd marknadsförare har haft betydelse för att få in de beställningar som krävdes för att inte projektet skulle gå i stöpet.

När politikerna klubbat igångsättningen vidtar ett intensivt arbete med att planera, kostnadsberäkna och söka tillstånd för att lägga ner kabel – den största kostnaden är just schaktning.

Utöver området i söder, där man räknar med att starta i maj, kommer pengarna troligen att räcka till ytterligare ett område i år. Men var är för tidigt säga, enligt Bengt-Olov Lindqvist.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Björkman (M) är glad över att projektet ser ut att kunna komma igång.

– Vi hoppas att vi ska kunna gå vidare och besluta om nästa område i maj, säger han.

Annons

Bidragsstopp

Sedan blir det dock uppehåll med den fortsatta utbyggnaden under något års tid, berättar Bengt-Olov Lindqvist:

– För 2015 har länsstyrelsen inga bidragspengar att dela ut för fibernätsutbyggnad, vilket i sin tur beror på oklarheter om EU:s finansiering.

INTERNAL INTERNAL
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons