Annons

Lång brevväxling sänkte hastighet

Länstyrelsen har efter många turer sagt ja till att sänka hastigheten från 50 till 30 kilometer på vägen förbi Bollerups naturbruksgymnasium.
Tomelilla • Publicerad 9 oktober 2002

- Vi har träffat representanter från skolan, elever och föräldrar på platsen och kunde då konstatera att vi undervärderat problemen med trafiken genom skolområdet, säger Karl-Erik Fridström, Vägverket. Redan för ett år sedan krävde skolans ledning, elevrådet och Bollerups föräldraförening att hastigheten skulle sänkas. I brevet från föräldrarna påpekades att antalet hästar i verksamheten ökar för varje år. Och att vägen genom Bollerup, som i praktiken är ett skolområde, är starkt trafikerad av alla slags fordon. Hästarna blir skrämda av trafiken och kan lätt kasta av ryttarna. Dessutom kan hästarna fly ut i trafiken och åstadkomma olyckor. Vid sänkt hastighet förbi skolan skulle det bli lugnare för både elever och hästar. Till svar från Vägverket fick de veta att elever som går på Bollerup har uppnått trafikmognad. De skulle heller inte enligt Vägverket utgöra något dolt hinder utan vara väl synliga är de väl synliga när de framför hästar och jordbruksmaskiner. Polisen som också fick yttra sig i frågan höll till hundra procent med skolledning föräldrar och elever och tillstyrkte ansökan om sänkt hastighet. Trots det avslog Länstyrelsen ansökan. Men skolan gav sig inte utan överklagade. Och nu, efter ett år, har de alltså fått igenom sitt krav.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons