Länkarna bjöd på julbord

Olika sorters sill, ägg, syltor, skinka, köttbullar, potatis, korvar av alla de slag, brunkål och rödkål och ris á la malta med varm hallonsås fanns med på det julbord som Länkarna dukade upp på julafton och juldagen för gamla och ensamma personer som ville ha lite sällskap vid julbordet.
Tomelilla • Publicerad 26 december 2002

Sillinläggningarna och köttbullarna har Ingemar Olsson själv gjort. Det är också han som står för arrangemanget genom sitt arbete i Länkarna. - För att klara inköpen har vi fått sponsorpengar plus att vi tagit en del ur egen kassa, säger Ingemar. En bandspelare är laddad med julmusik och själva "Stallet", där långborden placerats, är julpyntat för att skapa julstämning. - Vi har bara haft elva matgäster här, berättar Ingemar. Och de kom redan på eftermiddagen till Kalle Anka och stannade sedan till cirka 19.30. I år har vi saknat många av våra kompisar. Men en del firar förstås med sina familjer och en del med flaskan. Några nytillkomna gäster har det inte varit den här helgen. Men det finns en nykomling vid bordet. Han har varit med i Länkarna i två månader. - Hittills har det gått bra, säger han. Men det är nog för tidigt att säga något om utgången redan. Men för mig är det ett sätt att träffa kamrater som förstår mitt problem. Ibland har Ingemar eller någon av de andra medlemmarna enskilda samtal med nykomlingar. - Men det passar inte alla, säger Ingemar. Vår verksamhet bygger fall på kamratstöd och för att ge det måste vi anpassa oss efter individen. Men hit kommer inte bara missbrukare och före detta missbrukare. Hi kommer också anhörigavänner till missbrukare och stödmedlemmar. Länkarna har ett stort behov att fylla. Sedan Ingemar blev medlem 1989 har 38 av hans kamrater dött av missbruk. - Den yngsta var 33 år, säger Ingemar. Ingen onykter person får vara med runt julbordet. Men kommer det en påverkad man eller kvinna blir de inte utslängda. Ingemar tar med sig personen i fråga in i föreningshuset och pratar med personen och häller upp mat som får ätas där. - Vi har också rum som vi använder om någon behöver komma hit och nyktra till, säger Ingemar som nu gläder sig åt föreningens förbättrade ekonomi. - Vi har haft det kärvt, säger han. Men nu har vi ett kontrakt med kommunen som bygger på att vi tillhandahåller bostad för hemlösa. Vi jobbar också för att kunna hjälpa kvinnojouren med tillfälliga boenden. Och genom dess tjänster får vi lite bättre ekonomi.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.