Annons

Läs-och skrivsvårigheter upptäcks tidigt

Ida Abrahamsson (V) ställde den 1 juni en interpellation till familjenämndens ordförande.
Tomelilla • Publicerad 3 september 2011

Hon ville bland annat veta om det finns statistik över hur många av kommunens barn som lider av läs- och skrivsvårigheter och vad man gör på skolorna för att så tidigt som möjligt upptäcka svårigheterna. Enligt Liselotte Wågö (M), familjenämndens ordförande, har kommunen en god överblick.

Utprovat material

Annons

– Skolår 2, 3, 4, 5, 7 och 9 diagnostiseras samtliga elever med utprovat material avseende läs- och skrivförmåga, skriver Liselotte Wågö.

Hon säger också att resursenheten gör ett flertal bedömningar varje läsår avseende elever med läs- och skrivsvårigheter.

Inte tillräckligt

På frågan om det finns tillräckligt med specialpedagoger för att möta undervisningsbehovet är svaret relativt. Klart är att det finns speciallärare/specialpedagoger på samtliga skolor, förutom Odenslundsskolan.

– Sammantaget kan sägas att för elever i stora svårigheter, som är i behov av daglig träning, har vi inte tillräckligt med specialpedagoger på vissa av våra skolor.

Tack vare kommunens handlingsplan upptäcks eleverna tidigt, ofta redan på förskolan, då den strukturerade språkliga träningen inleds. Specialpedagogerna går ofta in i ett tidigt skede och de elever som inte knäckt läskoden i årskurs två erbjuds oftast enskild träning, eller i mindre grupp. Men exakt hur varierar från skola till skola.

Sammantaget har cirka 20 procent av kommunens elever någon form av läs- eller skrivsvårigheter.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons