Låt maten klimatbanta!

Naturskyddsföreningen firar hundra år och i samband med det anordnar föreningen Miljövänliga veckan. En bra anledning att diskutera matens påverkan på miljön och att sprida information, tycker fem Tomelillakvinnor.
Tomelilla • Publicerad 26 september 2009
Inger Nilsson, Carin Nilsson, Ingela Lindgren, Gertie Mårtensson och Agneta Näslund vill dra sitt strå till stacken. Bild: Jenni Dahlgren
Inger Nilsson, Carin Nilsson, Ingela Lindgren, Gertie Mårtensson och Agneta Näslund vill dra sitt strå till stacken. Bild: Jenni DahlgrenFoto: 

– Jag är kassör på Naturskyddsföreningen i Tomelilla och frågade runt om det fanns fler som var intresserade att träffas och försöka göra något för miljön, säger Inger Nilsson.

Och diskussionerna har gått varma sedan gruppens första möte. Kan man äta vegetariskt en gång i veckan för att skona miljön? Sluta handla sockerärtor från Kenya? Eller kolla vad gris- och kycklinguppfödarna ger för slags foder till sina djur?

– Vi har träffat representanter på skolor, kostchefen på kommunen och flera andra, säger Agneta Näslund.

I stället för att vänta på att politiken ska sköta jobbet är det mycket man kan göra på egen hand.

– Bara genom att sluta slänga så mycket mat drar man sitt strå till stacken, säger Ingela Lindgren.

På biblioteket ska kvinnorna anordna en liten utställning om hur man kan vara miljösmart i matlagningen.

– Mycket av informationen tål att upprepas. Det här är inget man löser på en vecka, det är ju klart, säger Inger Nilsson.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.