Livräntan hotad för kvinna som tog en omväg

Tomelilla • Publicerad 11 oktober 2007

Om man tar en omväg till jobbet för att ta ut pengar till en kollegas avtackningspresent – ska det då räknas som en resa till arbetsplatsen? I den frågan tvistar Försäkringskassan och en i Tomelilla kommun bosatt kvinna.

När kvinnan för dryga tio år sedan tog omvägen förbi bankomaten på väg till jobbet råkade hon nämligen ut för en trafikolycka. Senare har hon drabbats av värk i benen på grund av olyckan. Kvinnan som ansåg att olyckan inträffat under en resa till arbetet ansökte därför om livränta.

Men i september i fjor avslog Försäkringskassan hennes ansökan. Försäkringskassan ansåg att kvinnans omväg till bankomaten var ett ärende av privat natur, även om det gällde en insamling till en arbetskamrat.

Och eftersom olyckan inträffade under en "avvikelse från den direkta färdvägen" anser Försäkringskassan inte att kvinnan är berättigad till livränta genom arbetsskadeförsäkringen. Men kvinnan överklagade och länsrätten gick i en dom för några veckor sedan på hennes linje. Länsrätten ansåg att kvinnans uppgifter och intyg från arbetsgivaren styrkte att bankomatbesöket visst hade samband med arbetet. Och länsrätten lämnade tillbaka ärendet till Försäkringskassan med uppdrag att beräkna livräntan och vilken tid den skulle utgå för.

Men Försäkringskassan ger sig inte. Nu har man lämnat in ett överklagande med begäran om prövningstillstånd till nästa instans, Kammarrätten i Göteborg. Kammarrätten tar inte upp alla fall, bara sådana som är av principiellt intresse eller där det finns andra särskilda skäl.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.