Annons

Lösare svångrem för högstadiet

Efter en turbulent termin på Kastanjeskolan är planeringen igång inför nästa läsår.
Tomelilla • Publicerad 27 maj 2005

Arbetslagsledarna på skolan presenterade nyligen en konsekvensbeskrivning av vad det skulle innebära att få budgeten helt i balans i år. Större klasser, besparingar på skolbibliotek, stängd studieverkstad för elever som behöver stöttning, indragen sommarskola och ännu färre vikarier, med sämre studieresultat och ökad mobbning som följd.

Det var skräckscenariot. Fortfarande är det oklart vilka besparingar som verkligen ska genomföras. Men kommunledningen har något mildrat på besparingskraven och gett direktiv om att se mer långsiktigt på planerigen, enligt tillförordnade rektorn Marianne Lundgren.

Annons

Konkret för skolan innebär det att klassindelningen för nästa läsår kan ligga fast. Det innebär att schemat, som snart är färdigt, kan bibehållas. Kommunen slipper därmed att anlita en konsult för att göra schemat under sommaren. Fem tjänster tas bort nästa läsår. Det är en anpassning till att skolan får färre elever, enligt Marianne Lundgren.

Ytterligare besparingar ska genomföras, men ingenting har förhandlats fackligt, och därför vill inte Marianne Lundgren kommentera de planerade förändringarna.

Klasserna kommer att ha i genomsnitt 23 elever nästa läsår. Vid ett par tillfällen i veckan kommer dock två småklasser att slås samman till en storklass på 34 elever. Marianne Lundgren är ändå nöjd med att klasserna i normalfallet inte blir så stora.

Marianne Lundgren ser inte någon möjlighet att ha en sommarskola, vilket politikerna satt upp som ett mål.

– Det finns inga pengar budgeterade till sommarskolan, säger hon.

Att arrangera en sommarskola för dem som inte klarar av att få godkänt, skulle annars innebära att resurser togs från den ordinarie undervisningen. Det skulle också drabba svagare elever, enligt Marianne Lundgren.

Hon berättar att elever som behöver hjälp i stället kan få extra stöd under terminen och sedan göra en extra prövning på sommaren.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons