Annons

Luftjätte satsar på expansion i Europa

Det talas mycket om utflyttning i Industri-Sverige i dag. Stifab Farex, som nyligen bytt namn till Swegon, har en annan strategi.
Tomelilla • Publicerad 17 januari 2005
Håkan Hansson arbetar vid den nya stans- och lasermaskinen som kostat tio miiljoner kronor i inköp. Bild: Sprisse Nilsson
Håkan Hansson arbetar vid den nya stans- och lasermaskinen som kostat tio miiljoner kronor i inköp. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Johan Ericsson, chef i Tomelilla för Swegon (tidigare Stifab Farex) tror på en framtid för svensk verkstadsindustri.
Johan Ericsson, chef i Tomelilla för Swegon (tidigare Stifab Farex) tror på en framtid för svensk verkstadsindustri.Foto: 

– Jag tror att verkstadsindustrin har en framtid i Sverige, säger Johan Ericsson, chef för fabriken i Tomelilla.

Namnbytet skedde vid årsskifttet och förändrar egentligen inte så mycket i sak. Då slogs Stifab Farex samman med PM-Luft och fick namnet Swegon.

Annons

Företagen hade samma huvudägare, investmentbolaget Latour, som behåller kontrollen över Swegon. Det nya företaget får en årsomsättning på en miljard kronor.

– Det är ett samboförhållande som blivit ett giftermål, säger Johan Ericsson.

Swegon får sitt huvudkontor i Kvärnum och fabriker i Tomelilla och Arvika.

Dessutom har Swegon nyligen köpt en spansk tillverkare av ventilationsutrustning, Cool air.

Expansion och sammanslagningar brukar också leda till rationaliseringar.

Johan Ericsson säger dock att de olika anläggningarna i Sverige har produkter som kompletterar varandra. I Tomelilla tillverkas så kallade luftdon, det vill säga det som slutligen sprider luften i en ventilationsutrustning, ventilationsaggregat produceras i Kvärnum och kylutrustning i Arvika. När det gäller förvärvet i Spanien har det företaget ett sortiment som till viss del överlappar produktionen i Tomelilla. På sikt så kommer produktionen att renodlas i fabrikerna, enligt Johan Ericsson.

Det närmaste året kommer det dock inte att hända någonting. Och han säger att det mycket väl kan flyttas produktion åt båda hållen.

Fabriken i Tomelilla har 115 anställda och har levererat bra resultat de senaste åren, enligt Johan Ericsson.

– Det ger oss arbetsro, säger han.

Nergången på byggandet slog också mot Tomelillafabriken där fem personer sades upp härom året. Ett par stora investeringar har på senare tid gjorts i Tomelilla, bland annat en stans- och lasermaskin för tio miljoner kronor.

Annons

Till nytillskotten i maskinparken hör också en robot. Den kostade två miljoner kronor, men har betalt sig på tre år, enligt Johan Ericsson.

Han påpekar att roboten utför arbetsuppgifter som är monotona och slitsamma. Arbetet på fabriksgolvet blir också mer och mer komplicerat. Enligt Johan Ericsson håller gränsen mellan tjänstemän och arbetare på att luckras upp.

Det är i Europa som Johan Ericsson ser den stora tillväxtmarknaden. Ventilationsmarknaden växer också mer än genomsnittet för den övriga ekonomin. I välisolerade hus krävs det bättre ventilation. I takt med att hus på kontinenten isoleras mer och mer växer också marknaden för företag som Swegon.

Fördelarna med Tomelilla, enligt Johan Ericsson, är att arbetsstyrkan är stabil och lojal. Leveranssäkerheten är nära nog 100-procentig. Några siffror på hur det går för Tomelillafabriken är Johan Ericsson förhindrad att ge.

– Men Tomelilla har alltid varit en lönsam enhet, säger han.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons