Lyckad marknad med ovanligt mycket folk

Vilken trängsel! Centralgatan var nästan oframkomlig mitt på dan. Det var snigelfart som gällde. Markandskarameller, strumpor, korgar, skivor, leksaker, vaxdukar, hundgrejer, kläder, gammalt och nytt, ballonger, träprylar, lotter, bröd... på Tomelilla marknad fanns allt för den köpsugne. Till och med gamla städrockar och rejäla underbyxor.
Tomelilla • Publicerad 19 juli 2002

Men det är inte i första hand för att handla som Tomelillaborna går man ur huse. Det gör de för att få träffa bekanta och för att få höra vad som hänt det gångna året. Folk stod i små grupper och skrattade och pekade och verkade ha hur kul som helst. Och på stans bänkar satt de äkta männen snällt och väntade. Shopping är kvinnogöra, fick jag veta. Det är också roligt med alla original som dyker upp när det är marknadsdags. Både Bengt Vincent som stod på torget och spelade dragspel och Frans Fransson med sin Spicegirlströja drog många blickar till sig. Det finns alltid några prylar som är nya för året. YA hittade grejen. En pistol som ser ut precis som en riktig. Och naturligtvis stod småkillarna där och trånade. Pistolen laddas med platskulor. Jag provsköt förstås. Och fy för att träffas av dessa kulor. Som tur är måste köparen vara 14 år. Men marknaden är inte bara marknadsstånd och bekanta ansikten. Att få ta en kaffegök och lunch ute i det fria hör också till. Tänk att man aldrig tröttnar på att gå på marknad fast det ser likadant ut år från år.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.