M backar, SD starkt framåt i Tomelilla

Med hälften av distrikten i Tomelilla kommun räknade verkade S hålla ställningen, M backa och SD gå framåt – åtminstone i valet till riks- dagen. Många röster gjorde att resultatet i kommunvalet dröjde.
Tomelilla • Publicerad 15 september 2014
När vallokalsundersökningen tydde på rödgrön regering applåderade Sara Anheden (längst till höger) på S-valvakan.
När vallokalsundersökningen tydde på rödgrön regering applåderade Sara Anheden (längst till höger) på S-valvakan.Foto: Foto: Ulrika Wangel

Vid åttatiden satt politiker över hela landet i spänd väntan inför den första vallokalsprognosen – som anses vara ett bra riktmärke när det gäller resultatet av riksdagsvalet.

Och i Tomelilla hade den nybildade borgerliga alliansen och Socialdemokraterna valvaka i var sin ända av centrum – alliansen med M, C, FP och KD i Hasse & Tagemuseets kafé, Socialdemokraterna traditionsenligt i Folkets park.

Hos Socialdemokraterna utbröt en försiktig glädje när prognosen pekade på möjligheten till en rödgrön regering. Fast å andra sidan såg man inte ut att nå upp till målet på 35 procent.

– Men det ser ju inte helt katastrofalt ut, konstaterade Sara Anheden.

Hos alliansen verkade stämningen trots att det inte såg så muntert ut på riksplanet ändå hyfsad – och man väntade spänt på resultaten i kommunvalet – som dock såg ut att kunna bli ordenligt sena. Sena valresultat blev det även i valet 2010 i Tomelilla för övrigt.

Inget färdigt

Vid halvelvatiden på kvällen var resultatet i kommunvalet inte helt färdigt. I valet till riksdagen var tre av sex distrikt i kommunen räknade.

Och av de resultaten såg det ut som att S skulle hålla ställningarna hyfsat – S fick 28,6 procent av Tomelillarösterna, 0,2 procentenheter upp jämfört med 2010, M backade med nästan 11 procentenheter till 20,3, och SD gick fram med mer än 10 – till 23,5 procent.

– Det är i linje med mina förväntningar, sa Jerker Ottosson (SD) på kvällen.

INTERNAL INTERNAL
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.