Mäklare varnas för flera misstag

En mäklare verksam i Tomelilla kommun varnas av Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd efter en lång rad misstag vid en husförsäljning.
Tomelilla • Publicerad 20 april 2014

Bakom anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen står köparna till en fastighet. De kritiserar mäklarens agerande vid en fastighetsaffär. Efter en granskning stämmer disciplinnämnden in i delar av kritiken och utfärdar en varning.

Mäklarens objektsbeskrivning var ofullständig – det framgick inte tydligt hur stora bo- och biytorna var. Att det fanns flera byggnader och att ytorna kunde räknas ut på flera sätt är ingen förmildrande omständighet, enligt nämnden.

Arean bör heller inte anges som en cirkauppgift, som i det här fallet, men om det ändå sker bör det tydligt framgå varför. Det är ”ett grundläggande krav att uppgifterna i objektsbeskrivningen är så korrekta som möjligt”, skriver nämnden i sitt beslut.

Penningtvätt

Mäklarens kunskap om säljaren var heller inte tillräcklig. Kundkännedom är enligt lag ett viktigt krav för att undvika att man bidrar till penningtvätt eller terrorism. Här saknades det flera grundläggande uppgifter. Köpet slutfördes på distans, vilket egentligen hade krävt skärpta åtgärder för att uppnå kundkännedom.

I varningen bakar disciplinnämnden även in en erinran för att mäklaren har angett fel datum för fyra noteringar i sin journal och för att det i journalen saknas viktiga punkter som borde ha varit med.

Maria Sällberg
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.