Annons

Mammor slåss för förskola

Det ser fortsatt mörkt ut för den öppna förskolan i Tomelilla. Det saknas pengar för att driva verksamheten vidare i sin nuvarande form.
Tomelilla • Publicerad 25 mars 2003

Det dystra beskedet gav utbildningschefen Staffan Brisfors när han på tisdagen kom på besök till den öppna förskolan på Björkebogården. Mammorna träffades som vanligt på tisdagsförmiddagen för att dricka kaffe och prata medan barnen lekte på de öppna förskolan. Ovanligt var att Staffan Brisfors satt med och fikade, inbjuden av mammorna för att förklarar varför politikerna beslutat att till sommaren lägga ner de öppna förskolorna i kommunen. Jessica Malmborg, Anette Lundgren, Camilla Jacobsson och de andra mammorna runt bordet berättade för Brisfors hur värdefull de tycker att den öppna förskolan är. Här får barnen möjlighet att leka utan att behöva gå på dagis. Hit kan föräldrar och barn komma två gånger i veckan utan att ha anmält sig i förväg. Kyrkan har också en populär barnverksamhet, men där skulle bli alldeles för mycket folk om alla gick dit, enligt mammorna. - Det här är en service som jag tycker att kommunen bör ha, sade Jessica Malmborg. Men Staffan Brisfors förklarade att kommunen har begränsat med pengar. Införandet av maxtaxan och den allmänna förskolan tar resurser. Han uppmanade dock föräldrarna att överväga att ta över verksamheten själva. - Den stora kostnaden är personalen, säger han. Mammorna var lite tveksamma att ta över. Från en termin till en annan skiftar det vilka föräldrar som utnyttjar den öppna förskolan. En poäng är också att man inte har bundit sig till att komma varje gång. - Vad gör man om den som ska öppna på morgonen har sjuka barn? undrade en mamma. Lokal verkar inte vara något problem, enligt Brisfors som till och med antydde att föräldrarna eventuellt kunde vara kvar i de nuvarande lokalerna. Enligt Brisfors sparar kommunen mellan 360 000 och 380 000 kronor per år på att stänga förskolan på Björkebogården. Men mammorna trodde inte att det blir någon besparing. - Stängs den öppna förskolan, kommer vi att skriva in våra barn på dagis. Så pengar tjänar ni inte, sade Camilla Jacobsson. Hon och de övriga mammorna tycker att föräldrar missgynnas som vill vara hemma hos sina barn istället för att placera dem på dagis.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons