"Man ser ju inte så mycket våld här i Sverige"

Bara i Delhi bor det minst lika många som i Sverige. Och att försöka förstå Indien är en utmaning, särskilt när man aldrig varit där. Bollerupseleven Axel Hjern säger att han blivit inspirerad av föreläsningen.
Tomelilla • Publicerad 29 september 2009
Alex Hjern går andra året på gymnasiet. Dagens seminarium ingår i engelska B och ger en modern inblick av Indien, säger lärare Ingemar Håkansson.
Alex Hjern går andra året på gymnasiet. Dagens seminarium ingår i engelska B och ger en modern inblick av Indien, säger lärare Ingemar Håkansson.Foto: 

– Ja, och jag skulle inte bara vilja resa dit, det hade varit kul att se hela världen, säger han med ett snett leende.

Han tycker att många av de idéer som professor Suman K Aggarwal delat med sig av är intressanta. Att lika väl som att göra lumpen, låta ungdomar spendera tre månader för att lära sig att lösa konflikter utan våld, är en bra idé. Och något som han själv skulle kunna tänka sig.

– Varför inte, det skulle inte skada, säger Alex Hjern.

Han tycker att frågorna är viktiga men att de kan vara svåra att relatera till ibland. Speciellt eftersom länderna skiljer sig åt så pass mycket, både i antalet människor som med fattigdom och konflikter.

– Man ser ju inte så mycket våld här i Sverige.

Det Alex Hjern tycker är svårast är att sätta sig in i hur hinduismen egentligen fungerar.

– Det känns lite som att man måste vara troende för att nå till vissa nivåer. Men det måste ju gå ändå, funderar han.

Att kampanjen för Nonviolent conflikt resolution är vettig tycker han i alla fall. Och en del av Gandhis tankegångar.

– Frågorna är viktiga.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.