Annons

Många rattfyllerister avslöjas på vardagar

Med kontroller över hela landet uppmärksammade polisen igår Trafiknykterhetens dag. ”Det är förvånansvärt mycket rattfylleri även på var­dagarna”, konstaterar Tomelillapolisen Celie Eriksson.
Tomelilla • Publicerad 30 september 2011
Carola Jighem skulle aldrig få för sig att dricka om hon ska ge sig ut på vägarna. ”Då får man ta taxi.”
Carola Jighem skulle aldrig få för sig att dricka om hon ska ge sig ut på vägarna. ”Då får man ta taxi.”Foto: Malin Palm

– Ska jag spotta ut snuset först? undrar föraren som vinkats in till kanten på väg mot torget i Tomelilla.

Trafiknykterhetens dag uppmärksammades igår över hela landet, inte minst genom särskilt många nykterhetskontroller. Bara i Tomelilla, Ystad och Sjöbo gjordes 740 utandningsprov under dagen. En person påträffades rattfull, vid Tomelillapolisens kontroll i Onslunda på förmiddagen. Han hade 0,8 promille i blodet.

Annons

– Många tycker att det inte kan vara någon idé att ha kontroller på vardagarna, men det är många som kör onyktra då också, säger Celie Eriksson.

Kollegan Ingmar Andersson nickar instämmande.

– En del tittar lite för djupt i vinglaset på kvällen och tar en förstärkning på morgonen.

Han är förvånad över att det fortfarande är så många som kör efter att ha druckit.

– Det borde ha blivit bättre, folk är så upplysta numera. Men folk tycker att det är så liten risk att bli stoppad av polisen och tänker inte på ”dagen efter”. Dessutom har vi fått fler och fler drograttfyllor, konstaterar han.

Stanna hemma

I Tomelillapolisens alkoholkontroll på eftermiddagen var dock stämningen närmast gemytlig. Så verkade inte heller någon av de stoppade förarna ha något att förebrå sig.

– Oj, jag har ju precis druckit kaffe! utbrister en dam.

– Bara du inte druckit kaffegök, skämtar polisen Anna Hagenkötter tillbaka.

En kvinna med EU-moppe stannar till och blåser glatt i polisens munstycke.

– Jag dricker absolut aldrig om jag ska köra. Vill man dricka får man ta taxi eller stanna hemma, slår Carola Jighem fast.

Maria Sällberg
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons