Annons

Mariya Blavitska följer händelserna med oro

Mariya Blavitska följer händelserna i sitt hemland var dag och oron för att ett krig ska bryta ut så väl som den ovissa framtiden för Ukraina finns i tankarna hela tiden. Trots oroligheterna törs hon ändå se ljust på framtiden.
Tomelilla • Publicerad 6 mars 2014
Orolig för hemlandet. Mariya Blavitska hoppas revolutionen leder till att Ukraina får en bra regering och en stadigare ekonomi och tycker det är inspirerande att läsa om alla som demonstrerar för demokrati.Foto: Foto: Cecilia Uddenfeldt

Mariya Blavitska kollar sin mobil många gånger om dagen för att följa händelserna i hemlandet.

– I pratande stund kan någonting ha hänt, varje minut kan saker förändras och till och med krig bryta ut, säger Mariya Blavitska.

Annons

Mariya Blavitska är från västra Ukraina, men har bott och studerat i Kiev de senaste nio åren. Numera bor hon i Tomelilla med sin sambo Christian Björklund. De bevittnade själva Kiev-protesterna när de var där i januari.

En ny revolution

När den orangea revolutionen ägde rum 2004 och 2005 i Kiev var Mariya Blavitska på frihetstorget. Men ingen riktig förändring skedde efter den revolutionen menar hon. Demonstrationerna var också en protest mot riggade val och korruption. När hon läste om demonstrationerna som utbröt i november 2013 trodde hon att det skulle vara en upprepning av den orangea revolutionen. Efter att regering använt våld mot protesterna insåg hon att de inte gick att jämföras.

Familjen

– Jag blev ledsen när jag hörde att många hade dött, det var en chock när jag såg bilder på krypskyttar som riktade sina gevär mot oskyldiga människor. Jag är stolt och hyser stor respekt för dem som stannar på torget och kämpar för vårt land och dess demokrati, säger Mariya Blavitska.

Hon pratar med sin familj och vänner i Kiev dagligen. De vittnar om oroligheterna och att de inte vågar sig ut på gatorna, förutom för att köpa mat.

– Många tvingas jobba hemifrån, tunnelbanan är stängd och det är för osäkert att vara i centrala Kiev, säger Mariya Blavitska.

Oro för krig

I media speglas konflikten som en politisk kris mellan stormakter. Men hon tror snarare att grunden till demonstrationerna handlar om de ökade klyftorna i landet och att människor är trötta på politiker som inte håller sina löften.

Enligt Mariya Blavitska vill de flesta i Ukraina inte ha krig – de tror på diplomati och ser inte Ryssland som en fiende – och många i Ukraina har familj och vänner i Ryssland. I många städer runt om i Ukraina har människor samlats på torgmöten för att protestera mot våld. Många unga kvinnor och män köar också utanför militärens rekryteringskontor. För familjen i Ukraina är det en plågsam väntan, väntan på om Rysslands provokationer ska bli till verklighet.

Annons

– Vi är såklart oroliga för att ett krig ska bryta ut, nu när ryska trupper har belägrat sig på gränsen, blir det krig så är folk redo att försvara sitt land, säger Mariya Blavitska.

Hopp om framtiden

Trots den bistra aktuella situationen i Ukraina ser Mariya Blavitska ändå positivt på framtiden. Demonstrationerna har lett till att omkasta gamla politiska strukturer och om det kan leda till en ny regering och en stärkt ekonomi – EU och USA har i dagarna lovat stora summor pengar i lån till Ukraina – så har protesterna lyckats.

– I Sverige oroar sig människor inte om ekonomin och de har förtroende för politiker. I Ukraina är det inte så och har inte varit så på väldigt länge.

Hur känns det att behöva följa händelserna från Sverige?

– Det är självklart jobbigt, men jag kan nog inte göra mer där än vad jag kan här i Tomelilla. Det ända som jag faktiskt kan bidra med är att rösta i valet, vilket jag ska göra i maj, säger Mariya Blavitska.

Taner Caliskan
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons