Annons

Martina älskar sina taggiga små husdjur

Martina Sjödin Tomelilla älskar djur och kan inte tänka sig ett liv utan dem. Hennes senaste förvärv är Egyptisk långörad igelkott.
Tomelilla • Publicerad 12 maj 2005
Det är är Piggi, säger Martina Sjödin, och visar stolt upp Piggi, en egyptisk långörad igelkott. Bild: Bass Nilsson
Det är är Piggi, säger Martina Sjödin, och visar stolt upp Piggi, en egyptisk långörad igelkott. Bild: Bass NilssonFoto: 
Bamse är sju veckor och livet leker. En bläckpenna är en stor upplevelse för den har så spännande lukt.
Bamse är sju veckor och livet leker. En bläckpenna är en stor upplevelse för den har så spännande lukt.Foto: 

När jag på omvägar fick höra att Martina hade tama igelkottar trodde jag att det var vanliga svenska uteigelkottar som hon lyckats få tama. Men så var det alltså inte.

" Mina tamigelkottar ska inte vara ute, säger Martina.

Annons

" De är inte anpassade till den svenska naturen. Arten heter egyptisk långörad igelkott och kommer ursprungligen från Egypten, Afganistan, Mongoliet och Turkistan. De lever i ensliga ökenområden och stäpper. Och där bor de under buskar och i hålor.

Egyptisk långörad igelkott är ett mycket passande namn. Öronen sticker nämligen ut som två stora paraboler på huvudet.

För tillfället har Martina åtta stycken igelkottar. Tre vuxna och fem ungar. Hon har igelkottar i vart enda rum i lägenheten. Till och med i köket.

Där bor Bamse och Bror i en stor bur med glasväggar.

Bamse är minst och mest nyfiken. Han gillar min penna. Det verkar vara lukten på bläcket.

– Så länge de är små är de vakna både på dagen och natten, säger Martina. Men som vuxna är de riktiga nattdjur. Bamse och Bror springer runt på köksbordet. De är ortroligt söta och riktigt luddiga och gosiga runt huvudet. De går fram till bordskanten men vänder där.

Ramlar de aldrig ner, undrar jag.

– Nä, säger Martina. Men när de blir lite äldre, de är sju veckor nu, så kastar de sig ner från bordet. Ihoprullade fungerar taggarna som stötdämpare.

Märkliga djur!

Martina är noga med att påpeka vikten av att igelkottarna måste vara lösa i bostaden.

Annons

– Jag tycker det är okey att de är i sina burar när de vilar och sover, säger Martina. Men de måste också ha sin frihet.

I ett av rummen intill köket bor ungarnas mamma, Piggi, tillsammans med en annan hona, Lina. De sover och vill egentligen inte ha påhälsning. Men för en kort stund går Lina med på att visas upp. Hon fäller taggarna och visar upp sin spetsiga, ludna nos och sina häftiga jätteöron. Piggi förblir en taggig boll.

– Hon lär inte vakna till liv förrän vid niotiden, säger Martina.

"Då öppnar jag glasväggen och kopplar det här lösa ventilationsröret till buren så att hon och Lina kan gå ur buren och ut på golvet och springa runt i rummet. De måste få den friheten och möjligheten att röra sig.

Är dina igelkottar rumsrena, undrar jag.

– Inte helt, säger Martina. Men de går till ett speciellt hörn där de gör sina behov. Men som sagt det händer att jag hittar ett och annat utanför hörnet också.

Man kan alltså "potträna" igelkottar till viss del.

Att Martina har hanarna för sig och honorna för sig beror på att igelkottar är riktiga ensamvargar.

– Under den övriga tiden tål de inte ens att känna lukten av varandra.

– Så ska man ha en igelkott som sällskapsdjur ska man bara ha en, tycker Martina.

Annons

Igelkottar är inget keldjur även om nu partiet runt huvudet kan vara lockande. Taggarna, de har cirka 6 000, är visserligen inte så vassa som de ser ut men de inbjuder inte precis att sticka ner näsan i.

– En igelkott har man för att man tycker det är spännande att studera den, säger Martina. Precis som med ödlor, reptiler och sköldpaddor. Men ju mer du håller på med din igelkott dessto tamare och orädd blir den. Men den kommer aldrig att komma när du ropar eller komma till dörren när du kommer hem.

Det sägs att många som är pälsallegiker tål igelkottar och för dessa människor är ju igelkotten ett alternativ.

– Men det kan också vara så att allergin inte visar sig förrän efter ett halvår upp till ett år, säger Martina. För att sprida intresset och öka kunskapen om igelkottar har Martina och några andra igelkottsälskare startat en förening, Svenska tamigelkottsföreningen.

Genom den ska medlemmarna också jobba med myndigheter för att bland annat få tamigelkotten godkänd som husdjur, starta ett stamregister och sammanföra igelkottsägare.

Vad är tamigelkotten om den inte är ett husdjur?

– Djurskyddsmyndigheten klassar den fortfarnade som ett exotiskt djur, säger Martina och det innebär att kraven på utrymme oavsett om igelkotten bor hemma hos dig eller i en djurpark ska ha 20 kvadratmeter att röra sig på dygnet runt. De flesta tamigelkottar sover på dagarna och utnyttjar bara ytan på natten. Vi skapar också kontakter med veterinärer som kan igelkottar. Det går inte att gå till vilken veterinär som helst om "kotten" skadar sig. Att kolla igelkottens hälsa ingår i de dagliga rutinerna hemma hos Martina. Hon ser på taggarna och ögonen om "kotten " mår bra.

Men igelkottar blir inte ofta sjuka. Å andra sidan får de lätt kvalster.

– Igelkottar är precis som andra djur mycket olika som individer. Det är det som är roligt. De saknar dig inte när du går, du är helt enkelt den som ger dem föda. De lär sig snabbt att du inte är farlig. Mina kottar ligger ofta under en filt i mitt knä när jag tittar på tv.

Men kanske inte för att de gillar mig som person utan för att de känner sig trygga hos mig och det är varmt och mysigt under filten.

Annons

Lollo Bark

0417-125 87

lollo.bark@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons