Mattesnillen frånTomelilla

Tomelilla • Publicerad 16 februari 2007
Gabriella Lynghed, Johannes Andersson, Johanna Schmidt, Kevin Lindkvist, Anna Persson och Rilind Hasanaj har gått till final i Sydsvenska industri- och handelskkammarens matematiktävling Pythagoras Quest. De är uppdelade på lag som båda representerar Kastanjeskolan.Bild: Lollo Bark
Gabriella Lynghed, Johannes Andersson, Johanna Schmidt, Kevin Lindkvist, Anna Persson och Rilind Hasanaj har gått till final i Sydsvenska industri- och handelskkammarens matematiktävling Pythagoras Quest. De är uppdelade på lag som båda representerar Kastanjeskolan.Bild: Lollo BarkFoto: 

Gabriella Lynghed, Johanna Schmidt och Anna Persson, Kastanjeskolans lag 1 har tillsammans med Johannes Andersson, Kevin Lindkvist, och Rilind Hasanaj, Kastanjeskolans lag 2 har gått vidare till final i mattetävlingen Pythagoras Quest, en tävling om att bli Skånes bästa matematikhögstadium.

Det var runt 1 500 elever från 20 skånska kommuner som deltog i kvalificerings omgången.

Och av 45 möjliga poäng fick tjejlaget 39 och killaget 36 poäng.

– De här elevrepresentanterna läser svår matte, säger Stina Gustavsson, matematiklärare. I kvalificeringstävlingen jobbade de i grupper om tre eller fyra elever. Och den handlade om problemlösning. Det var komplicerade uträkningar. Men av den typen problem som vi jobbar med här på skolan.

– Grunden är procenträkning, geometri, algebra med mera, kunskaper som ska sitter i ryggmärgen på de här eleverna.

Det går inte att ta miste på att det är en stolt lärare som talar. Och med all rätt.

– Jag tycker att de här ungdomarna visar att vi har en hög kvalité på vår undervisning och duktiga elever, säger Stina. På tävlingen den 29 mars på Malmö Borgarskola gäller det ändå att kämpa och gå systematiskt till väga, fortsätter hon. Problemen måste lösas bit för bit.

Priset för vinnarlaget är 1 500 kronor per man plus att de vinnande eleverna får två veckors spännande sommarjobb på Borgarskolan och eventuellt en träff med Malmös finansborgarråd Illemar Reepalu.

Syftet med tävlingen är att popularisera och intressera fler elever för matematik.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.