Med gröna ögon mot framtiden
– Snart går det höst i träden och då blir det mycket färg här, säger Peter Hjelm.
Träden växer höga längs vägen till Rosenhagens dammar. När han och kollegorna firar att plantskolan fyller 90 år nästa lördag ska de plantera ett vårdträd på en öppen plats bland de populära dammarna.
– Vi tror att det är många som vill se hur man faktiskt planterar ett riktigt stort träd, säger Peter Hjelm, en av tre ägare till Växtkraft Rosenhagen.
Till deras hjälp kommer en av deras samarbetspartners med en kranbil, och en annan med en grävmaskin. Entreprenadavdelningen på Växtkraft Rosenhagen arbetar med en rad underleverantörer.
”Det är absolut ett grönt uppsving. Många har förstått att människor mår bättre om det finns växtlighet runt omkring dem.”Oskar Rosberg, Växtkraft Rosenhagen
Jubileumsträdet som plantskolans ägare ska plantera är ett vårdträd, som förr sades skydda och ta hand om en plats.
Vilket är det vanligaste misstaget människor gör när de planterar träd?
– För lite vatten, säger Anna Wannloo.
– Man planterar för djupt, flikar Joakim Svensson in. Då kommer inte näringen ner till rötterna.
Plantskolan i Skåne-Tranås startade 1934. Under 1960-talet köptes de fastigheter som används till kontor och förvaringslokaler. I dag arbetar Peter Hjelm, Joakim Svensson och Oskar Rosberg mycket med entreprenad.
Det första uppdraget som låg utanför själva plantskolan kom före deras tid i firman. Det var vid millennieskiftet som företaget från Skåne-Tranås fick i uppdrag att plantera och arbeta med grönytor i samband med bygget av Öresundsbron. Sedan dess har det blivit flera små och stora projekt.
De stora träden är ett signum för Växtkraft Rosenhagen. Ett projekt som trion brinner för är idén om en flyttbar park, som de tar hand om under en begränsad tid. I centrala Helsingborg planterades 180 träd i flyttbara trädställningar.
– De stod mitt i stan i ett och ett halvt år och sedan flyttade kommunen dem någonstans för en permanent plats, säger Joakim Svensson.
Det finns mycket intresse från kommuner för att öka mängden träd i stadsbilden, bland annat för att de ger skugga och sänker temperaturen på utsatta platser. Många städer arbetar med så kallad grönytefaktor, ett sätt att räkna ut och arbeta fram hur man får in grönska i olika byggprocesser.
– Det känns, det är absolut ett grönt uppsving. Många har förstått att människor mår bättre om det finns växtlighet runt omkring dem, säger Oskar Rosberg.
Under själva 90-årsdagen, lördagen den 28 september, kommer veterantraktorer att finnas för dem som vill få skjuts ut till dammarna. Den som går rundvandring kan lära sig mer om trädgårdsskötsel och besökaren kan också ta del av utställarnas utbud.