Annons

"Mördarsnigel omöjlig att utrota"

Kanske har den relativt kalla vintern decimerat mördarsniglarna i antal, men sannolikt dyker plågodjuren upp i sommar igen.
Tomelilla • Publicerad 20 mars 2003

Experter på området ger inte heller någon tröst: Den spanska skogssnigeln, som trädgårdsfolkets gissel egentligen heter, anses i dagsläget vara omöjlig att utrota. De framhåller kommunekologen Per Carlsson med anledning av en motion från socialdemokraterna i Tomelilla. Socialdemokraterna har i motionen krävt att kommunen ska ta itu med sniglarna och startar ett projekt som har som mål att utrota snigeln. Men kommunekologen Per Carlsson har gått till sakexpertisen som inte ger mycket hopp. Per Carlsson hänvisar i sitt förslag till yttrande över motionen till filosofie doktor Ted von Proschwitz, en av Sveriges experter på området. von Proschwitz anser att mördarsnigeln i dagsläget är omöjlig att utrota. Det finns dock ett antal mer eller mindre effektiva metoder att bekämpa snigeln med, enligt Göteborgs naturhistoriska riksmuseums hemsida. Bekämpning med gift anses inte vara att rekommendera på grund av både ekonomiska och miljömässiga skäl. Effektivast är att fånga in sniglarna när de är som mest aktiva?-?i skymning och gryning?-?och helt enkelt hugga huvudet av dem. Tyvärr räcker det med att en enda snigel överlever för att metoden ska visa sig vara bristfällig. Den spanska skogssnigeln är tvåkönad och kan befrukta sig själv. Från en enda snigel kan det komma 400 ägg. Per Carlsson föreslår att Tomelilla kommun via sin hemsida sprider kunskap om hur skogssnigeln bäst kan bekämpas. På den linjen gick också miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott när motionen nyligen behandlades.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons