Annons

Motorfest började med sol

Mod, svett och fartdårar. Trots avgaser och oljud har folkrace en osviklig dragningskraft på publiken. Närmare två tusen kom för att delta i folkfesten i går och i helgen väntas ännu fler till Svampabanan.
Tomelilla • Publicerad 2 augusti 2014
Folkrace. 320 anmälda ekipage startar på svampafestivalen under helgen. Therese Larsson tävlade för Tomelillaklubben Martin Svenssons motorsport som en av 48 tävlande damer.
Folkrace. 320 anmälda ekipage startar på svampafestivalen under helgen. Therese Larsson tävlade för Tomelillaklubben Martin Svenssons motorsport som en av 48 tävlande damer.Foto: Foto: Martina Eriksson
– Det ska bli skönt att duscha när man kommer hem. Anette Svensson stod på första parkett när svärdottern Therese Larsson kammade hem en andraplats i sitt heat på fredagen. På armen sitter barnbarnet Milo.
– Det ska bli skönt att duscha när man kommer hem. Anette Svensson stod på första parkett när svärdottern Therese Larsson kammade hem en andraplats i sitt heat på fredagen. På armen sitter barnbarnet Milo.Foto: Foto: Martina Eriksson
Mattias Nilsson tog chansen att vädra sitt nya fartvidunder efter tre år av mekande.
Mattias Nilsson tog chansen att vädra sitt nya fartvidunder efter tre år av mekande.Foto: Foto: Martina Eriksson
Tryckande värme. Både solen och motorerna fick svampabanan att koka i går.
Tryckande värme. Både solen och motorerna fick svampabanan att koka i går.Foto: Foto: Martina Eriksson

– När jag väl började fanns det ingen återvändo.

Det var adrenalinet som fick Therese Larsson på fall. Dessförinnan var det sambon Martin Svensson som inspirerade henne att sätta sig bakom rallyratten. Sedan dess har det gått fyra år och frisören från Tomelilla har nu blivit så pass biten att hon reser över halva landet för att köra folkrace. Det behöver hon inte i dag.

Annons

Det sprakar till i högtalarna och fem stycken bilar, som bortsett de grälla färgerna ser ut att höra hemma på närmsta bilkyrkogård, kör fram till startfållan. När den gröna lampan tänds reser sig Therese Larssons svärmor Anette Svensson från sin fällstol, höjer paraplyet mot himlen och ropar ”Tjohoo, kom igen nu Therese”.

– Jag har myror i magen. Det är alltid lika nervöst. Hoppas de andra inte buffar för mycket, då kan det bli farligt, säger hon

Solen steker och dammet yr ut över publiken när bilklungan dånar förbi. Två varv senare, när Therese Larsson går i mål som tvåa, jublas det från åskådarplats där även mamma Malin Larsson finns.

– Det är lite som en släktträff. Vi är säkert ett tjugotal personer här och hejar, berättar hon.

Lockar en bred publik

Inte nog med att sporten lockar en bred publik verkar den dessutom smitta, inte minst inom familjen. Nyligen har Malin Larsson själv provkört en folkracebil och nu funderar hon på att ta en licens för att kunna delta i veteranklassen.

När förmiddagens kvalheat är över skingras folkmassorna och i stället för motorsurr hörs metalliskt bankande nere från depån. Tomas Hagman från Kävlinge får hjälp av en förare från ett konkurerande lag att hålla emot framdörren på sin blåmålade Volvo medan han ger sig på den med ett järnrör.

De flesta bucklor är ofarliga men den här har gjort att inte dörren går att stänga.

– Det finns inget roligare än folkrace. När man står där på startlinjen blir det trångt i hjälmen, då växer hornen fram.

Mer mekande än körande

Annons

Enligt Bilsportsförbundets regler går den bil som vinner en tävling till försäljning direkt efter racet. Samtliga deltagare som är intresserade får då möjligheten att lägga vantarna på den och priset är alltid detsamma, 6 500 kronor.

Spekulanternas namn samlas in och därefter lottas köparen fram.

– Det är för att hålla priserna nere. Man kan ha lagt ner över tjugotusen på motorn och har man en riktigt bra bil så blir man oftast av med den, förklarar Therese Larsson.

Taner Caliskan
Hanna Folkemark-Ellborg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons