Nästan blind 90-åring utan färdtjänst

Tomelilla • Publicerad 28 februari 2007

– Jag är helt blind på ett öga och har nästan ingen syn på det andra. Och så har jag jättesvårt att gå. Utan min rullator kan jag inte ens hämta posten. Ändå har jag inte rätt till färdtjänst, säger den upprörda 90-åriga damen som vill vara anonym i tidningen.

Hon har ringt och pratat med en tjänsteman på kommunen och berättat om sin situation

– Jag talade förstås om att jag har mycket dålig syn och att jag inte kan gå några längre sträckor. Då frågade kvinnan jag pratade med hur jag handlar. Och jag talade förstås om som det är att jag går ner till centrum med min rullator. Kan du det behöver du ingen färdtjänst fick jag till svar. Jag blev så förbannad så jag lade på luren, säger den 90-åriga kvinnan. Hon kommer från Glemmingebro och har bott i Tomelilla i 14 år. Tio av de åren har hon varit änka.

– Det skulle betyda så oerhört mycket för mig att kunna ta färdtjänst och hälsa på mina väninnor som bor i Glemminge och en i Ystad. Jag saknar dem. Det blir inte detsamma att tala med varandra i telefon.

Kvinnan bor i en lägenhet i markplan och har alltså en liten trädgård utanför huset.

– Jag kan inte bo bättre, säger hon. Men det är en bra bit från centrum. Men det spelar ingen roll det får ta den tid det tar för det är så roligt att komma ner i samhället för alltid träffar jag någon att stå och prata med en stund.

Men hon har jätteont i sin rygg och går hela tiden framåtböjd. Rullatorn är hennes stöd och trygghet.

Hemmet sköter hon helt själv med hjälp av sina anhöriga som bland annat ställer upp och storhandlar.

– De jobbar ju och har sitt att ta hand om också. Men de är ovärderliga för mig.

– Sa jag förresten att jag har trygghetslarm, undrar kvinnan. Det är en trygghet som jag uppskattar. För de få gånger jag behövt kalla på hemtjänsten har de varit mycket bra och hjälpsamma.

Den här kvinnan älskar att prata och är helt klar som man brukar säga. Hennes livskvalité skulle öka avsevärt om hon fick chansen att ibland besöka sina väninnor.

YA har utan framgång sökt ansvarig tjänsteman för kommentar.

Lollo Bark

0417-125 87

lollo.bark@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.