Naturnära hotell skånsk pionjär
En av sommarens sista Amiralfjärilar fladdar förstrött mellan de vissnade vildblommorna. Tidigare i sommar var han långt ifrån ensam på Kuskahusens fjärilsäng.
– Vi planterade sex bigarråträd och satte flera växter som drar till sig fjärilar. Och det fungerar – det har varit jättemycket fjärilar här, säger en nöjd Anette Löfstedt, som till och med satt upp ett särskilt fjärilshotell i form av en avlång holk med springor i, där fjärilarna kan söka skydd mot regnet.
Tillgänglig natur
För ett drygt år sedan öppnade Anette och hennes man Lars sitt hotell vid slutet av skogsvägen och i början av juni i år kunde de sätta upp sitt ekocertifikat i receptionen. Då hade de som första skånska hotell erhållit en så kallad Naturens Bästa-märkning.
– Vi ville vara med i någon form av branschorganisation som passar våra intressen, det vill säga natur, jakt och fiske, berättar Lars Löfstedt.
För ekoturism handlar inte i första hand om ekologi.
– Vi ska göra naturen tillgänglig på ett hållbart sätt, förklarar Lars.
Särskilt komplicerat behöver det egentligen inte vara, menar de, även om de både anlagt fjärilsäng och satt upp specialholkar för ugglor och fladdermöss.
– Det kan handla om att höra kronhjorten bröla på kvällen eller sitta vid brasan och bara lyssna, menar Anette.
Vägen till en certifiering som ekoturism-hotell är dock inte helt okomplicerad. Första kravet är en tvådagars grundkurs där man får veta vad som krävs. Dels måste själva turistanläggningen uppfylla vissa miljömässiga krav vad gäller till exempel uppvärmning och avlopp.
Lokala producenter
– Ett annat krav är att man ska gynna lokala producenter om det är företagsekonomiskt försvarbart, förklarar Lars och berättar att hotellet köper grillkött, äpplemust och honung i närområdet.
Man ska också kunna erbjuda ett gediget kunnande om naturen runt omkring.
– Om vi rekommenderar våra gäster att göra en picknick vid Hallamölla ska vi ha informerat dem om hur man beter sig så att man inte sliter på platsen i onödan, säger Lars Löfstedt.
Efter kursen tar ett omfattande ansökningsarbete vid och därefter granskas både ansökningen och hotellet innan certifieringen är klar.
– Vi har märkt ett ökat intresse bland gästerna. När de kommer hit blir de väldigt nyfikna på ekomärkningen, säger Lars Löfstedt.
För Tomelilla kommun är ekoturismen en framtidsbransch.
– Vi satsar på vår naturprofil i Tomelilla. Det här är något som ligger i tiden, konstaterar Anne-Line Scheele, näringslivs- och turismutvecklare.