Norra Björstorp drog längsta strået

Ett år framåt sitter skylten Dragkampsmästare vid infarterna till Nora Björstorp. Byn var starkast i den nu traditionella tävlingen på Brösarpsdagen i går,
Tomelilla • Publicerad 7 september 2014
Byarnas kamp. Nora Björstorp i gult besegrade grönklädda Brösarp med 2–0 i finalen.
Byarnas kamp. Nora Björstorp i gult besegrade grönklädda Brösarp med 2–0 i finalen.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

- Vi har tränat två gånger i veckan i en månad. Vi hade målet att ta hem skylten. Det var flörsta gången vi var med, säger Maria Anderberg, lagkapten som fick lyfta bucklan.

Målet för Norra Björstorpslaget är att skylten ska sitta kvar i mer än ett år. Elina Jolom, Gustaf Eriksson, Herman Hagelbäck, Fredrik Nilsson, Fredrik Hansson, Roger Andersson, Peter Stenberg och allt i allopn Joakim Möller drog tillsammans med Maria Anderberg.

Finalmotståndare var förra årets mästare Brösarp, som efteråt lovade att ta nya tag till nästa år. Byn har varit i final alla fyra år som tävlingen arrangerats, men bara vunnit en gång.

Byaängen i Brösarp fylldes med folk under söndagen. Folkfesten lockade både bybor och andra med en lång rad aktiviteter. Hoppborg, ansiktsmålning och ankrace var några programpunkter. Föreningar och företag visade sin verksamhet och det fanns serveringar.

Bengt Thulin som är aktiv i byalaget flyttade till Brösarp för ett och ett halvt år sedan.

- Det var efter flera års önska att komma till Österlen. Jag har bott i Malmö sedan 1959. Här är ett rikt kulturliv och fin natur, säger han.

- Vi trivs bra. Det är ett annat tempo än i sta'n. Föreningarna har gett många nya kontakter och vänner.

På byadagen ordnades också ett eget val för att pejla stämningen inför nästa söndag. Resultatet blev: Socialdemokraterna 43,6 procent, Miljöpartiet 28,2, Centern 10,3, Moderaterna 5,1, Folkpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ fick alla 2,6. Vänsterpartiet och Kristdemokraterna fick inga röster. 40 personer deltog i röstningen.

Maria Sällberg
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.