Annons

Ny upphandling krävs

Kommunen har ansökt om bygglov till en förrådsbyggnad i anslutning till konstgräsplanen nedanför Kastanjeskolan. Byggnationen är redan upphandlad till en kostnad av 1,2 miljoner kronor. Men byggnadsnämnden säger nej, vilket innebär att upphandlingen får göras om.
Tomelilla • Publicerad 13 september 2011
Arbetet med konstgräsplanen är i gång och själva underlagat ligger klart men måste "lägga sig ordentligt" innan konstgräset kan läggas på. Och förhoppningen var att även förrådsbyggnaden skulle kunna stå färdig när konstgräsplanen invigdes. Men byggnadsnämndens beslut satte käppar i hjulet.
Arbetet med konstgräsplanen är i gång och själva underlagat ligger klart men måste "lägga sig ordentligt" innan konstgräset kan läggas på. Och förhoppningen var att även förrådsbyggnaden skulle kunna stå färdig när konstgräsplanen invigdes. Men byggnadsnämndens beslut satte käppar i hjulet.Foto: Sprisse Nilsson

Förrådet är avsett för Kastanjeskolans idrottsverksamhet, för föreningar som ska ha sina respektive förråd i byggnaden och för maskiner, typ snöplog, gräsborstare, spridare med mera som behövs för den kommunala driften av konstgräsplanen som är under anläggning.

Det är kommunen som äger den mark som förrådet ska byggas på och det är kommunen som ansökt om bygglovet. Berörda grannar som kan tänkas ha något att ha något att erinra har tillfrågats och är positiva. Men det majoriteten av byggnadsnämndens ledamöter hängt upp sig på är att förrådet delvis är placerat på så kallad prickmark och vilket innebär en avvikelse från detaljplanen.

Annons

Prickmark är mark som inte får bebyggas, oftast för att trygga miljö och naturvårdande intressen. Men det är inte ovanligt att det görs avsteg.

– Vi trodde förstås att vi skulle få bygglov, säger Jörgen Prahl, samhällbyggnadschef, annars hade vi ju inte sökt. Men byggnadsnämnden är en enskild myndighet och det är ledamöterna som bestämmer. För vår del innebär det en försening av förrådet på minst nio månader och att vi måste göra en ny upphandling och en detaljplansändring.

Byggnationen ska genomföras på totalentreprenad och av de anbud kommunen fick in, sex stycken, antog kommunen som sagt det lägsta på 1,2 miljoner kronor. Det högsta låg på 2 miljoner kronor.

– För det första pratar vi om ett område med en gammal detaljplan, säger Leif Sandberg (C), oppositionsråd. För det andra om en byggnad som ska serva en idrottsanläggning för skolans elever och föreningsmedlemmar. Byggnadsnämndens beslut betyder en ökad kostnad plus en massa besvär för de som ska använda konstgräsplanen och för de som ska sköta den. Allt material måste ju förvaras någon annan stans. Det är en mycket stelbent hållning, tycker jag.

– Nämnden var enig i det här beslutet, säger Per-Martin Svensson, ordförande i byggnadsnämnden. Vi måste följa detaljplanen. Avvikelsen i det här fallet var så stor att vi hade begått tjänstefel om vi sagt ja. Detaljplanen måste göras om och det skulle naturligtvis ha gjorts innan bygglovsansökan. Vi tycker att vi ska behandla oss själva (kommunen) som vi behandlar andra kommuninvånare.

Taner Caliskan
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons