Annons

Nya skatteutjämningen kan ge Tomelilla 14,5 miljoner

Cirka 14,5 miljoner extra i kommunkassan. Så kan det bli om riksdagen beslutar om förändringar i utjämningssystemet mellan kommunerna angående likvärdiga förutsättningar.
Tomelilla • Publicerad 2 september 2011

Under sommaren har ekonomichef Luisa Hansson, på uppdrag av politikerna, filat på ett remissvar från kommunen. Ett jobb som i förlängningen kan leda till att kommunen får 1 113 kronor mer i statsbidrag per invånare.

– Det är ingenting vi kan räkna med i nuläget, utan beslutet måste först klubbas igenom i riksdagen, men visst hade det varit ett lyft för kommunen, säger Luisa Hansson.

Annons

Hon säger att systemet med kommunutjämning omarbetats många gånger allt eftersom förutsättningarna förändras i landets kommuner.

– Vad vi i Tomelilla vinner på är framför allt förskola och fritids. I det nya förslaget handlar det om ungefär tio miljoner bara på förskola, sedan tillkommer grundskola, IFO och familjeplacering av barn och unga.

Kommuner som Tomelilla, Sjöbo och Skurup har mycket att vinna genom det nya systemet medan andra förlorar.

– Det handlar ju om en påse pengar som ska fördelas. I Ystad och Simrishamn så är det nog ganska kostnadsneutralt, medan till exempel Lomma och Lund förlorar mycket pengar jämfört med nuvarande utjämning.

Den 15 september ska kommunen skicka in sitt svar men tidigast 2013 vet man hur det hela faller ut.

– Sedan kan det förstås hända att vi inte får hela summan, det beror lite på vad man kommer fram till.

Luisa Hansson säger att en fördel med statsbidraget är att det är fritt fram för kommunen att på egen hand fördela pengarna.

– Jag tycker att det är mycket positivt att det inte handlar om specialdestinerade pengar och det känns vettigt att staten också ser till de förändrade förutsättningar vi har i samhället.

Luisa Hansson kommer noggrant att bevaka ärendet som hon dessutom brinner lite extra för.

– Det är ett väldigt roligt jobb och att det är bra att politikerna gav mig tid att skriva remissvaret. Det handlar ju också om ett mer än välkommet tillskott i kassan.

Ann-Louise Olander
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons