Nytt kunskapscenter stoppas av kommunen

Ett nytt kunskapscentrum för ekologi och samhällsbyggnad stoppas nu av kommunen. Klosterverksamheten i närheten får inte utsättas för störande verksamhet.
Tomelilla • Publicerad 26 oktober 2007

"Ett spännande, välstuderat och väl anpassat projekt". Så beskrivs planerna om det nya kunskapscentrumet av myndighetsnämnden för miljö och bygg.

Ändå har initiativtagarna fått avslag på sin bygglovsansökan. Anledningen är att områdets ligger i närheten av nunneklostret i Mariavall, som enligt enligt detaljplan ska skyddas mot exploatring.

– Marken ska användas för jordbruksverksamhet. Om vi går emot detaljplanen kan vi få problem senare med skadestånd och liknande, säger Bengt Högborg(c), som är ordförande i nämnden. I sitt yttrande över ärendet skrev syster Tyra Antonia och broder Ingemar Svantesson att projektet var intressant och beaktansvärt, men att de ändå inte ville medverka till en ändring av detaljplanen. Detta beror bland annat på att klostret befarar att verksamheten på sikt skulle kunna bli mer omfattande än den som är aktuell i dagsläget.

En annat scenarium är att verksamheten skulle kunna förändras vid en eventuell framtida försäljning. Ansökan om bygglov omfattar planer på nio olika byggnader.

Markägarna vill bland annat bygga ett "kunskapshus", en så kallad "mötesplats" med kaféverksamhet och ett antal naturstugor. Totalt handlar det om en byggnadsarea på 581 kvadratmeter.

Att avslå bygglovet var inget självklart beslut i nämnden. Enligt Bengt Högborg diskuterades frågan ingående.

– Det är ett lovvärt projekt som många är positiva till. Hade det handlat om grannfastigheten hade de fått bygglov med en gång, säger Bengt Högborg.

YA talade i går med markägarna, men de ville inte uttala sig i frågan innan de talat med sina jurister.

Ärendet kan överklagas till länsrätten,

Emilia Söelund

0417-12586

emilia.soelund@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.