Nytt liv i gamla slakteriet

Nu kommer det en ny hyresgäst i det dyrköpta slakteriet på industriområdet, sorgebarnet i Tomelilla kommuns fastighetsbestånd, I Scans gamla lokaler finns det i själva verket nu upp emot 20 hyresgäster.
Tomelilla • Publicerad 27 februari 2002

Till sommaren flyttar företaget Kuben in i lokalerna och hyr drygt 2?500 kvadratmeter av kommunala industriaktiebolaget Tiab. Kuben flyttar sin verksamhet från Simrishamn, där bolaget hyrt in sig i Postens lokaler, och Arlöv till Tomelilla. Personalen flyttar med. Enligt Kubens ägare, Torsten Lindgren, ligger Tomelilla bra till. Han bor själv i Tryde. Tomelilla har betydligt lägre hyresnivå än lokaler i Malmöområdet. Där har hyrorna höjts kraftigt sedan Öresundsbron öppnades. - Där får jag betala mellan 500 och 600 kronor per kvadratmeter medan priset här är mellan 200 och 300 kronor per kvadratmeter. Kuben arbetar med att rehabilitera långtidssjukskrivna och långstidsarbetslösa. En fast arbetsstyrka på nio man arbetar tillsammans med omkring 20 personer som ska rehabiliteras. Man arbetar med att packa varor, plasta in broschyrer och tillverka emballage till olika kunder. Rehabiliteringen tar allt ifrån någon månad till ett och ett halvt år. Upptagningsområdet är hela Österlen samt Sjöbo. Kuben har ett dotterbolag, Asken, som har verksamhet i Everöd. Den verksamheten påverkas inte, men administrationen flyttas till Tomelilla. Hardy Persson, vd för Tomelilla industriaktiebolag, är mycket nöjd med att ha fått klart med kontraktet med Kuben. Kuben flyttar in där charkuteriföretaget Pihls tidigare höll till. Därmed blir 70 procent av de gamla slakterilokalerna uthyrda. Resten är utrymmen som är svåra att hyra ut. Hardy Persson ljust på framtiden och noterar att hyresläget för hela det kommunala industriaktiebolaget är bra. Efter en revidering budgeten räknar bolagsledningen med ett överskott i år på 450?000 kronor. - Äntligen går Tiab runt, säger Hardy Persson, som egentligen redan skulle ha gått i pension men som på "övertid" nu fått ro i hamn det värdefulla kontraktet. Turerna har också varit många sedan kommunen efter Scans nedläggning 1991. Kommunen köpte det året därpå för 8,6 miljoner kronor, vilket alla nu är överens om att det var ett överpris. Vi kör ned och tittar på lokalerna som ska göras i ordning innan Kuben flyttar in. Numera är alla rökar, kylar och annan utrustning från Pihls tid borta. Nu ska innertaket isoleras och lokalerna ställas i ordning till sommaren då livsmedelseran till slut är över i det gamla slakteriet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.