Annons

Nytt privat utedagis för 106 barn i Tomelilla

Företaget Ajma AB som driver dagiset på Nyckelpigan startar från och med första september även ett utedagis. Kommunen har köpt 106 platser av Ajma, och femårsgruppen ska från och med september alternera med uteverksamhet varannan vecka.
Tomelilla • Publicerad 21 augusti 2002

- Det blir lite annorlunda. I år tar vi in fler barn i femårsgruppen, 30 sammanlagt. Den delar vi i två och har två vuxna i varje. Då jobbar två vuxna alltid med uteverksamheten, säger föreståndaren Agneta Magnusson. Toalett och tillgång till lokal när vädret är rent för dåligt får de genom att låna Tomelilla Motorklubbs lokal. Barnen ska vara ute mellan klockan 9-15. Hämtning och lämning blir som vanligt på Nyckelpigan. - Då barnskötaren Marianne Eriksson har varit scout utnyttjar vi hennes kunskaper. Vi tror mycket på den här idén. I den åldern finns det ett stort rörelsebehov, något som tillfredsställs genom att vara ute mycket, säger Agneta Magnusson. Just nu är dagiset på jakt efter en bil, en mindre buss, som de ska ha för att ta sig fram och tillbaka. Marianne Eriksson har varit scoutledare i fem år i Lövestad. En erfarenhet som är bra när de olika temana ska genomföras med barnen ute i skogen. - Det handlar om hur man gör när man går vilse och om allemansrätten. Första hjälpen är ett annat tema, även en femåring kan göra en insats för att stoppa en blödning. Vi ska laga mat över öppen eld två dagar i veckan med grytor och soppor. De ska också hjälpa till med att göra sallader och grönsaker, berättar Marianne Eriksson. Mycket handlar förstås om naturstudier. Att få lära sig de vanligaste växterna och djuren. De ska håva i dammar för att se livet där. Men också kasta livlina till någon i vattnet eller vid ett stup. - Jo, det blir lite friluftsteknik. De ska slå knopar, lära sig surra istället för att spika, till exempel att göra diskställ och ett treställ för grytorna. Men givetvis blir det mycket fri lek, att klättra, klänga och springa också, lovar Marianne Eriksson. Det låter som ett drömdagis? - Ja, jag tror det kan bli så. Vi är de första som gör så i Tomelilla. Andreas Andersson som är min medarbetare måste du också nämna. Han spelar fotboll i Lövestads IF och tränar även andra lag. Visst blir det lite bollsporter också. Men det viktigaste är att han är en man, något det inte finns för många av inom barnomsorgen, säger Marianne Eriksson.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons