Ökningen av avgifter för boende högst i Tomelilla

I tiotalet skånska kommuner är ökningstakten på bostadsrelaterade taxor och avgifter högre än senaste årets utveckling av KPI, konsumentprisindex, visar en färsk rapport. I Tomelilla är ökningen kraftigast med 11 kronor.
Tomelilla • Publicerad 3 september 2002

Det är Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen och SABO som för åttonde året i rad genomför undersökningen och jämför kostnader för värme, vatten och avlopp, el och renhållning för en typfastighet på 1000 kvadratmeter med 15 lägenheter. Av rapporten framgår det att det är taxehöjningar på fjärrvärme som är den största posten i kostnadsmassan. - Antingen får fjärrvärmetaxan skälighetsprövas eller så får näten öppnas för konkurrens, kommenterar Nils-Göran Larsson, vd i Fastighetsägarna Syd. Östra Göinge har högst kostnad av alla 33 skånska kommuner, 268,45 kronor per kvadratmeter. Här har höjningen varit 1,13 kronor per kvadratmeter. Lägst kostnad i Skåne har Helsingborg. - I år är höjningarna lägre än förra året men skillnaderna mellan kommunerna är fortfarande anmärkningsvärt stora. I en normalstor trerummare på 75 kvadratmeter kan kostnaderna för vatten och avlopp, värme, el och renhållning skilja sig åt med upp till 6200 kronor per år beroende på i vilken skånsk kommun fastigheten ligger i, uppger Karin Wittsell, Hyresgästföreningen. Text: Birgitta Mattisson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.