Onslunda behöver busskur till elever

De elever i Onslunda som går på högstadiet i Tomelilla har inget skydd mot väder och vind, när de väntar på skolbussen.
Tomelilla • Publicerad 5 februari 2007
"Att ta hit en begagnad busskur som rymmer fem elever är helt förkastligt", säger föräldern Sven-Åke Persson, Onslunda.
"Att ta hit en begagnad busskur som rymmer fem elever är helt förkastligt", säger föräldern Sven-Åke Persson, Onslunda.Foto: 
Det röda förrådet vid skolans busshållplats i Onslunda skulle kunna byggas till med väggar och tak, så att eleverna kan skydda sig mot väder och vind. [saxodummynewline]
Det röda förrådet vid skolans busshållplats i Onslunda skulle kunna byggas till med väggar och tak, så att eleverna kan skydda sig mot väder och vind. [saxodummynewline]Foto: 
Eleverna i Onslunda har inte tak över huvudet när de väntar på skolbussen, från vänster Andreas Jonsson, Alexander Krantz, Tommy Simonsson, Joakim Nilsson, Fredrik Lundstedt, Eric Birgersson, Desirée Persson och Oliver Persson. bild: Mark Hanlon
Eleverna i Onslunda har inte tak över huvudet när de väntar på skolbussen, från vänster Andreas Jonsson, Alexander Krantz, Tommy Simonsson, Joakim Nilsson, Fredrik Lundstedt, Eric Birgersson, Desirée Persson och Oliver Persson. bild: Mark HanlonFoto: 

– Sedan i höstas har vi försökt få en busskur till barnen. De som åker med Linjebuss från torget har en kur men de 20-talet elever som åker med en privat busschaufför från skolan kan inte skydda sig, när det regnar och blåser, säger Sven-Åke Persson, Onslunda.

Han har en flicka som går i årskurs 7 i Tomelilla.

Sven-Åke Persson vill att kommunen bygger ett vind- och regnskydd vid skolan i Onslunda.

Barnen kan nämligen inte invänta bussen på skolan, där de varken hör eller ser när bussen kommer. – Tekniska har räknat på vad det skulle kosta att bygga ett regnskydd på det röda förrådet vid busshållplatsen. Det rör sig om mellan 15000 och 20000 kronor, vilket politikerna tycker är alldeles för dyrt. Då blev jag förbannad, säger Sven-Åke Persson.

Han förstår inte hur man kan pumpa in flera miljoner i konsthallen men låta barn stå ute i ur och skur.

Att flytta alla barnen till torget är inte heller bra. Busskuren på torget är liten och rymmer inte de 30-talet högstadiebarn som det totalt rör sig om.

– Det finns en begagnad busskur på gatukontoret som skulle kunna rustas upp. Men den är bara ett par meter bred har endast plats för fem barn, hävdar Sven-Åke Persson.

Han menar att det skulle bli slagsmål varje morgon om denna busskur sätts upp. Därför efterlyser han en bättre lösning.

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.