Öppet hus om gasprojektet

Den stora frågan hos allmänheten på mötet i Folkets Park är varför de ska sträva efter alternativa värmekällor när Shell tillåts borra och eventuellt utvinna fossilt bränsle.
Tomelilla • Publicerad 10 september 2009
Chatarina Larsson, Hedeberga, Anita Ullman och Kicki Myrberg från Hörby alla med i rörelsen Heaven or Shell som säger nej till gasfält i Skåne. Bild: Lollo Bark
Chatarina Larsson, Hedeberga, Anita Ullman och Kicki Myrberg från Hörby alla med i rörelsen Heaven or Shell som säger nej till gasfält i Skåne. Bild: Lollo BarkFoto: 

Chatarina Larsson bor i Hedeberga den by som står närmast i tur att ställa mark till förfogande för Shells provborrning efter naturgas. Hon liksom Göran Gustafson, Carl Piper Johan Gran &Johanne Linstad med flera är medlemmar i aktionsgruppen Heaven or Shell - inga gasfält på Österlen.

Förutom Shells informationsutställning med en rullande videofilm om gasutvinning fanns också aktionsgruppen på plats på Folkets Park för att informera om det de anser vara riskerna.

– Här uppmanas vi vanliga människor att sopsortera, spara vatten och el och köpa nya glödlampor, säger en mycket upprörd Chatarina Larsson. Hur går det ihop med att Shell kommer hit för att borra efter fossilt bränsle, alltså icke förnybar ?

Hon får medhåll av de flesta som kommit för att informera sig. Naturligtvis inte av Shells representanter som lovar att provborrningen är helt riskfri och inte lämnar några spår i naturen..

– Kritik stöter vi på i alla energi-sammanhang, säger Henry Carlsson, Shells representant. När det gäller provborrningen är säkerheten minitiös. Vi har satt till ett extra foderrör så att ingenting ska kunna komma in eller ut i omgivningen. Vi ska använda rotationsborr för att minska ljud och vibrationer. Cirka 750 meter ner finns den alunskiffer vi ska ta prov på och det gör vi med en kärnborr, ungefär som att kärna ur ett äpple. Stavarna kapslas in och skickas sedan till analys. När vi är klara fýlls hålet med cement. Och under tiden vi jobbar skyddas marken av gummimattor så det kommer inte att märkas att vi varit där.

Besökarna på Folkets park fick all slags tänkbar information från både Shell och Heaven or Shell.

Tomelilla nya kommunalråd, Margit Svensson och oppositionsrådet Jan Erik Andersson var på plats för att informera sig.

Margit Svensson var på sin tid engagerad i Inga gruvor på Österlen och tycker det är självklart att man måste ta hänsyn till folks rädsla.

– Men kommunen har inget att säga till om. Det är minerallagen som måste ändras. I nästa skede om det skulle bli aktuellt med utvinning kan både kommun och Länstyrelse få yttra sig men jag vet inte om vi har vetorätt. Jag har inte satt mig in i det ännu.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.