Oppositionen får rätt om konkurrensplan
– Skitbra, tycker Inger Åbonde (s), ledamot i kommunstyrelsen.
Det var i somras som kommunfullmäktige efter en lång och het debatt, klubbade igenom förslaget att låta kommunstyrelsen besluta över vilka verksamhetsområden som ska konkurrensutsättas innan upphandling påbörjas. Men beslutet överklagades direkt av oppositionsrådet Jan-Erik Andersson (s) och Inger Åbonde. En tid senare fick kommunen inhibition, det vill säga verkningsförbud fram till dess att länsrätten fattat beslut i frågan.
Enligt länsrätten "har frågor om kommunal verksamhet skall bedrivas privat eller offentlig regi ett allmänt så dominerande politiskt eller ideologiskt inslag att det av det skälet skall anses vara av sådan principiell beskaffenhet att endast fullmäktige får fatta sådana beslut". Det vill säga att frågor som har partipolitiska inslag ska avgöras i kommunfullmäktige. Kommunalrådet är inte överraskad över domen.
– Eller både och, jag är förvånad eftersom de flesta kommuner runt om i landet löser praktiskt på samma sätt som vi hade tänkt att göra, säger Kristina Jönsson (m). Hon säger att hon nu ska ta upp diskussionen i politiken.
– Vi kommer också att vända oss till Sveriges landsting och kommuner för att höra om de tycker att vi ska överklaga ärendet.
Enligt Kristina Jönsson kan det vara viktigt att driva frågan vidare för att se vad som gäller.
– Det kan ju komma att bli prejudikat för alla kommuner precis som Sysavdomen.
Inger Åbonde är mer än nöjd över länsrättens beslut.
– Den är välmotiverad och talar klart och tydligt om vad som är fel.
Att länsrätten dessutom även kommenterar majoritetens yttrande till länsrätten tycker hon är bra.
– Alltså att debatten ska vara i fullmäktige och att det är där det ska fattas beslut, säger Inger Åbonde.
Rent praktiskt har inte länsrättens dom så stor påverkan eftersom man inte börjat med den nya beslutsordningen ännu. Men att det kommer att påverka takten på privatiseringarna är både Åbonde och Jönsson överens om.
– Det tar alltid ett par veckor extra när det ska upp till kommunfullmäktige, säger Kristina Jönsson.
– Det blir fler som ska besluta i frågorna och jag tror inte att majoriteten alltid är helt eniga i frågorna själva, säger Inger Åbonde.