Annons

Oroade bybor samlades för vindkraftmotstånd

Det var fullsatt i bänkarna inför informationsmötet som initierats av den aktionsgrupp som sedan en månad tillbaka bildats av boende i Bondrum. Förra veckans brand i ett vindkraftverk har inte stillat oron, snarare vässat vinkraftmotståndarnas argument.
Tomelilla • Publicerad 27 september 2011
Det var många som ville veta mer om hur man påverkar kommunens vindbruksplan och detaljplan över Bondrum och Bontofta. Irriterande blinkande röda lampor, störande hög-eller lågfrekventa ljud och risk för påverkan på Kungsörnarna var bara några av de frågor som avhandlades under tisdagskvällen.
Det var många som ville veta mer om hur man påverkar kommunens vindbruksplan och detaljplan över Bondrum och Bontofta. Irriterande blinkande röda lampor, störande hög-eller lågfrekventa ljud och risk för påverkan på Kungsörnarna var bara några av de frågor som avhandlades under tisdagskvällen.Foto: Anette Sjöstrand

En ljuslykta kastar ett svagt sken över Karin Malmgren och Roland Birgerssons gård i Bondrum. Ett 40-tal intresserade har sökt sig till informationsmötet som initierats av aktionsgruppen Österlen - Borta med vinden. Något som man hoppas ska bli startskottet för en stärkt opinionsbildning. Anita Brännvall, sekreterare i Sillaröds byaförening, har kommit för att lättare tillgodogöra sig kommunens vindbruksplan.

- Jag bor visserligen inte nära just de tre planerade vindkraftverken i Bondrum och Bontofta, men det här berör oss alla. Det som gäller idag kan vara förändrat imorgon, säger Anita Brännvall.

Annons

Hon har också känslan av att kommunen rusar för fort fram.

- Jag tror att det är viktigt att inte låsa in sig i ett hörn. Lägger man ner pengar på att ta ned verken när de är gamla och förbrukade också? I Holland ser det ut som månlandskap när man kör förbi på vissa ställen. Jag undrar om det kan bli så på Österlen.

När Josefina Ottkam, en av gruppens initiativtagare, hälsar alla välkomna är det med stor glädje.

- Jag är imponerad att så många dykt upp här ikväll. Jag vill förtydliga att vi motsätter oss verk som är så stora som de som planeras här i trakten, alltså inte småskalig vindkraft.

En annan boende, Barbro Mattsson, fyller i att det i Tomelilla kommun finns 16 vindkraftverk i kommunen som är högre än 50 meter, under den höjden krävs inte bygglov.

- Det verk som brann var 86 meter högt och de som planeras här ska vara mellan 125 till 150 meter höga. Det handlar om ett företag som har oljeriggar och kryssningsfartyg.

Lång kamp

På plats finns även Leif Ekstedt från Esperöd. Han är en veteran när det gäller vindkraftsprotester eftersom han har kämpat länge för att slippa möllor i Esperöd.

- Vårt ärende ligger hos miljödomstolen och vi har slagits länge mot kommunen.

Han menar att det är viktigt att hitta argument som verkligen biter.

Annons

- Ni borde ta reda på vilken modell som planeras sätta upp. Bullervärdena kan vara det starkaste argumentet i det här fallet. Det här handlar ju om ett av södra Skånes mest tysta områden, det bör ni hävda, tipsar han.

Enligt honom gäller det också att noggrant kolla att alla siffror verkligen stämmer.

- Det finns mycket mygel i den här branschen för det handlar om stora pengar, säger Leif Ekstedt.

Johan Fredriksson är aktionsgruppens juridiska ombud. Han menar att det är viktigt att kontakta sina politiker.

- Ring upp dem och framför åsikterna om planerna, det är ändå de som äger beslutet.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons