Annons

Österlenbanan blir snabb och tyst

Förseningarna på Österlenbanan är snart ett minne blott. Banverket har avsatt 80 miljoner kronor för att rusta upp banan under 2006.
Tomelilla • Publicerad 27 januari 2005

TOMELILLAÄnda sedan Österlenbanan mellan Ystad och Simrishamn elektrifierades hösten 2003 har det varit problem med förseningar. Problemen har uppkommit på sträckan Tomelilla-Simrishamn och har berott på att banan inte har varit dimensionerad för de tunga pågatågen och den mängd trafik som belastat banan.

Skarvarna har satt sig och därför har tågen på vissa sträckor endast kunnat köra i 70 kilometer i timmen där topphastigheten varit 110. Resultatet har blivit förseningar, men även inställda tåg som fått ersättas av bussar och taxi. Den dåliga rälsen har också inneburit störningar i form av vibrationer och buller, både för resenärer och boende längs rälsen.

Annons

De inblandade kommunerna har flera gånger uppvaktat Banverket och bett om åtgärder, men hittills har det inte varit möjligt ekonomiskt. I går avslöjade dock Banverket att man fått loss de 80 miljoner kronor som behövs för att upprusta banan till optimal standard och minska både förseningar och bullerstörningar.

" Det har gjorts en omfördelning inom Banverket som gjort att vi kunna avsätta pengar till detta, säger Caroline Ullman-Hammer.

Förberedelserna för upprustningen sätter i gång omedelbart och arbetet beräknas vara klart under 2006. Det är ännu för tidigt att säga ifall arbetet leder till spåravstängningar.

Beskedet togs emot med glädje av de berörda kommunerna. I somras fick de beskedet att Banverket funderade på att minska antalet turer för att det inte fanns pengar att rusta upp banan. i så fall skulle tågen inte kunna gå en gång i timmen längre. " Det kunde vi bara inte acceptera. Resandet har ökat med 100 procent och banan är oerhört viktig för kommunen. Så därför är vi mycket glada att det nu har löst sig, säger Kristina Jönsson (m) och får medhåll av sin kollega i Simrishamn.

" Det är otroligt viktigt att man infriar folks förväntningar, både vad gäller komfort och turtäthet, säger Christer Akej (m).

Andreas Mårtensson

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons