Övraby mölla fick till slut sina nytillverkade vingar
Under några veckor har Övraby möllas nytillverkade vingar legat på marken intill väderkvarnen. För även om blåst är själva drivkraften för att en kvarn ska kunna mala mjöl, är det inte det ideala när vingarna med hjälp av en lyftkran ska sättas på plats.
Det var också vädrets makter som ledde till att Föreningen Övraby mölla blev tvungna att byta ut det ena vingparet.
– Det var faktiskt det nya vingparet, som föreningen bytte ut på 80-talet, som förstördes av åskan. Vingarna bröts när åskan slog ner i dem, säger Bo Larsson, ordförande i föreningen.
Övraby mölla, som är en gammal holländare från 1887, är försedd med vindros, också kallad vridmölla, vilket innebär att toppen på möllan automatiskt vrider sig efter vindriktningen. Kvarnen förklarades som byggnadsminne 1976 och tre år tidigare hade möllan tagits över av Föreningen Övraby mölla.
– Vid övertaget bytte föreningen det ena vingparet. Det vingpar som vi byter ut nu kostar närmare 900 000 kronor, inklusive byte av väderbjörnen, som är en stor bjälke inne i möllan, så det är inte billigt, säger Bo Larsson och tillägger att man sökt bidrag från länsstyrelsen.
Den gamla möllan är en av få väderkvarnar i Skåne som bevarats i ursprungligt skick och som fortfarande används för att mala mjöl så som man gjordes förr.
Bo Larsson berättar att när det sist begav sig så sattes vingarna upp på det gamla sättet - med vinsch - men nu är det alltså en kran som ska lyfta de tunga trävingarna.
– På vingarna sätter man sedan segel i krokar, som kan justeras beroende på hur mycket blåst det är.
Trion bakom de nytillverkade vingarna är Ingemar Svensson från Ullstorp och hans son John Svensson. Bo Larsson berättar att sonen är den fjärde generationens möllebyggare. Stefan Malmberg är den tredje mannen bakom jobbet.
Och det går snabbt när den första vingspetsen lyfts upp för att justeras in i rakt uppifrån i kvarnens axel. Inte lika snabbt måste sedan kilar sättas dit för att hålla vingen som ska rotera på plats.
När dagen är slut konstaterar Ingemar Svensson att allt gick enligt planerna.
– Det gick bra, så nu är de uppe, säger Bo Larsson.
Övraby mölla är egentligen alltid öppen, men tre söndagar varje sommar mals det mjöl då möllan är öppen på ett mer festligt sätt.