Pensionär efter 30 år på YA

För många av sina läsare är han Bosse på YA. Det epitetet får han nog behålla under lång tid framöver, trots att redaktör Olsson nu har blivit pensionär, fri att odla sin trädgård och sina konstnärliga intressen.
Tomelilla • Publicerad 11 september 2002

För i mångt och mycket är han Ystads Allehanda i Tomelilla. Fattas bara, 1 april 1970 började 29-årige Bo Olsson som lokalredaktör i Tomelilla. Han var tidningen och Tomelilla trogen i över 30 år. Innan han började på tidningsbanan hade han jobbat några år på Skånska lantmännen i Ystad. Men lusten till skrivandet hade legat och grott. Hans lärare på folkhögskolan i Tomelilla hade också uppmuntrat bonnapågen från Spjutstorp att fortsätta att skriva. - Ett av mina första uppdrag den första dagen på YA var att bevaka PRO:s sycirkel som hade auktion i Folkets Park, berättar Bo Olsson. Oräkneliga artiklar om allt mellan himmel och jord har han skrivit sedan dess. Sådan är lokalredaktörens lott. - Ingenting har varit för litet att skriva om. Han har också älskat sitt jobb och den nära kontakten med läsarna. - Jag har trivts oförskämt bra. Ibland kan det dock ha sina sidor att vara lokalredaktör -och bo på bevakningsorten. En och annan ledig fredagskväll har middagsgästerna fått vänta när Bosse på YA fått ta telefon och prata jobb. - Det kunde också ta lång tid att köpa en liter mjölk i närbutiken. I alla år har han jobbat på Tomelillaredaktionen sånär som på ett års gästspel på huvudredaktionen i Ystad. - Jag ville tillbaka. Jag saknade närkontakten med läsarna. Helst har han skrivit reportage och gjort personporträtt, gärna med äldre människor. Då har kaffet stått på och bullarna har varit ugnsvarma. Det har bara varit att ta sig tid, även om det stod många jobb på dagens lista. - För dem kunde det vara stort, att redaktören och tidningen kom hem till dem, säger Bosse. Arbetstempot gjorde dock att det sällan blev tid att fördjupa sig. Under årens lopp har också rapporteringen ändrat karaktär. Förr skulle det vara stora händelser om en artikel skulle få mer än två spalts rubrik. På senare år har det blivit färre artiklar, men de har fått ta större plats. Ibland har nyheterna fått ordentligt genomslag. När Ystads Allehanda avslöjade att Bondrumsgården skulle säljas till Skansen i Stockholm var det ett scoop som blev en riksnyhet. Och byborna gick man ur huse för att rädda sin hembygdsgård, minns redaktören. Som pensionär saknar han inte sysselsättning. Bo Olsson är en driven akvarellmålare och sålde i princip slut på tavlorna när har för ett tag sedan ställde ut i kommunhuset i Tomelilla. Motiv hittar han på någon av sina vandringar i naturen eller vid havet i Hagestad, där han gärna tar sig ett dopp. Han har också en fantastisk trädgård som han vårdar varsamt. Sedan någon tid tillbaka är också ett nytt växthus på plats i trädgården. Lite saknar han ändå nyhetsarbetet och veta vad som är på gång. - Jag har redan saknat att vara i händelsernas centrum, säger Bo Olsson.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.