Annons

Personalen kritisk till Kastanjeskolan

"Kastanjeskolan har på kort tid förvandlats från en väl fungerade skola till en arbets-plats i kris."
Tomelilla • Publicerad 11 maj 2005

Det kritiska uttandet är bara ett av många som personalen gör i en enkät till Arbetsmiljöverket.

När de besökte skolan senast fick de indikationer på att den psykosociala arbetsmiljön var dålig. Och det är därför de begärt att personalen ska yttra sig.

Annons

Frågorna berör allt från löner, möjlighet till karriär och kompetensutveckling till möjlighet att påverka viktiga beslut, förtroende för skolledningen och stöd från chefen.

– Sedan enkäten gjordes, vecka 15, har läget förändrats på skolan, säger Christina Tonnvik, verksamhetsledare. Den dåvarande rektorn/teamledaren har slutat och tjänsten är nu utannonserad. Och min uppfattning är att personalen ser saker på ett annat sätt nu. En av frågorna i enkäten var att ge exempel på åtgärder som märkbart har påverkat arbets-glädjen och arbetstillfredsställelsen på skolan.

På den svarar personalen bland annat:

"Omorganisationen, ny chef, tvivelaktig hantering av sanningen, ingen planering, slöseri med pengar och mänskliga resurser.

Den lösa otydliga och frånvarande skolledningen. Avsaknad av beslut, dåligt underbyggda beslut, ändring av beslut. Känslan av att nonchaleras. Avpolletteringen av Lars-Olov Kullberg. Min framtida arbetssituation. Allt känns osäkert. Brist på röd tråd och framtidssyn." Och naturligtvis finns det också några positiva röster: "Kommunens nya organisation ger mig hopp för framtiden. Man måste se positivt på det hela. "

– Enkäten andas negativism, säger Chritina Tonnvik. Det känns till exempel inte bra att 18 ur personalen vid skolans känner stor olust att gå till jobbet eller att medelvärdet för de som alltid tar lugnade medel eller alkohol för att varva ner ligger på 2,1. (Värdemätningen spänner mellan 1 och 6).

" Men vi måste komma ihåg att det är en "här och nu enkät". Och som sagt jag tror läget på skolan är bättre nu.

Varför anställde ni Ingrid Rosén som nu har slutat som rektor ?

– Vi misstog oss på hennes kompetens, säger Christina Tonnvik. Nu är tjänsten utannonserad igen och tillsvidare fungerar Marianne Lundgren som tillförordnad rektor.

Under alla förhållanden visar enkäten att jobbet ger en utvecklande arbetsgemenskap och att dem dåliga arbetsmiljön inte påverkat perosnalen när det gäller undervisning och vägledning.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons