Annons

Plan ska motverka elevers frånvaro

Tomelilla • Publicerad 25 maj 2005

Det skolkas för mycket i Tome-lilla. Efter att kommunen fått kritik av skolverket har man nu ut-arbetat en handlingsplan mot skolvägran.

När Kastanjeskolan anmäldes för en elevs orimigt höga frånvaro fick kommunen motta kritik från skolverket för att arbeta för lite med problemen. Därför togs frågan upp i kommunstyrelsens familjeutskott.

Annons

" Det här är ett allvarligt problem som vi vill arbeta mer med, förklarar verksamhetsledaren Christina Tonnvik.

" Därför har en handlingsplan tagits fram. En plan som ska gälla för alla skolor i kommunen. Man behöver bestämda rutiner och ansvarsområden. Planen har tagits fram tillsammans med skolhälsovård, elevvård och rektorer

Marianne Lundgren, tillförordnad rektor på Kastanjeskolan, tycker att det är viktigt att man har rutineroch riktlinjer att använda.

" Och så fort man sätter ner riktlinjerna på papper blir de lättare att tillämpa, säger hon.

Marianne Lundgren menar att deras rapporteringssystem fungerat bra. All frånvaro registreras direkt av lärarna på skolan. Men visst skolkas det.

" Många elever har en respektlös inställning till det här med arbete och skola. Jag tror att det är en allmän tendens. Man har så mycket rättigheter men väger dem inte mot sina skyldigheter. Handlingsplanen innebär bland annat precisa riktlinjer för när föräldrar ska kontaktas, när det är aktuellt att förälder och elev kommer till skolan och när åtgärder i form av vitesföreläggning ska ske.

Elevens lärare har enligt planen ett stort ansvar för att notera frånvaro, kontakta eleven och kontakta föräldrar.

Om en elevs frånvaro överstiger 20 procent en månad ska ett åtgärdsprogram upprättas.

Sker ingen förändring ska rektorn kalla föräldrar och elev till elevvårdskonferens. Händer ändå ingenting ska vitesföreläggning lämnas in till barn- och utbildningsnämnden.

Christina Tonnvik tror att planen är ett bra sätt att komma tillrätta med problemen.

Annons

" Vi vill ju göra vad vi kan för att få så lite frånvaro som möjligt i kommunens skolor. Och man måste veta vad som gäller.

Oskar Kroon

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons