Polisen om bilbränderna: ”Vi behöver tips och vittnesuppgifter”

Tomelillas kommunpolis Anna Hagenkötter uppmanar den som sett, hört eller vet något om bilbränderna att höra av till polisen.
För utan tips från allmänheten är bränderna svåra att utreda.
– Uppgifter är A och O i ett sånt här fall för att man ska kunna komma vidare.
Tomelilla • Publicerad 13 februari 2019
Anna Hagenkötter, kommunpolis i Tomelilla.
Anna Hagenkötter, kommunpolis i Tomelilla.Foto: Ulrika Wangel

– Vi är väldigt tacksamma för alla tips och vittnesuppgifter vi kan få om den här och de andra bränderna. Har man sett något, vet något, eller har hört något som kan ha koppling till bränderna, så vill vi att man hör av sig till oss på 11414.

Det säger Tomelillas kommunpolis Anna Hagenkötter dagen efter branden på Björkebogatan, då tre bilar blivit utbrända och en rökskadats.

Polisen har visserligen vissa vittnesuppgifter från en person från nattens brand, och man har också några andra uppslag att jobba med i utredningarna kring bränderna – men man behöver veta mer.

Men samtidigt är bränder rent allmänt svåra att utreda, konstaterar hon – eftersom den tekniska bevisningen ofta har brunnit upp.

Därmed blir vittnesuppgifter från personer som står upp för sina iakttagelser, och tips om händelserna från allmänheten, avgörande för att det ska gå att utreda och i förlängningen lagföra någon för brotten:

– Uppgifter är A och O i ett sånt här fall för att man ska kunna komma vidare, säger Anna Hagenkötter.

Enligt Anna Hagenkötter har man inte kunnat se någon koppling mellan att det brunnit i bilar och vems bil det är – det verkar alltså inte i nuläget som att det skulle handla om något agg mot enskilda personer.

Slumpmässigheten och att bränderna skett på vitt skilda platser i Tomelilla gör utredningen komplicerad – och betydelsen av iakttagelser från allmänheten än viktigare:

– Vi vill uppmana till vaksamhet, och att man har ögon och öron öppna.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.