Annons

Politiker vill sälja ut lägenheter

Den borgerliga majoriteten i Tomelilla vill sälja ut delar av det kommunala bostadsbeståndet. Politikerna vill undersöka möjligheterna att sälja kommunala Österlenhems lägenheter i kvarteret Lodjuret i Tomelilla samt bolagets lägenheter i Spjutstorp och Eljaröd.
Tomelilla • Publicerad 21 mars 2003

Österlenhem har gjort upp en lista på olika tänkbara försäljningsobjekt som diskuterades av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan. Leif Sandberg (c), ledamot i utskottet, framhåller att det inte handlar om någon utförsäljning som görs av ideologiska skäl. - Vi vill få en verklig ekonomi på Österlenhem, säger han. I Eljaröd och Spjutstorp rör det sig om relativt få lägenheter. För en utförsäljning här talar att det är dyrt för Österlenhem att sköta service och skötsel, enligt Sandberg. I kvarteret Lodjuret på Rosencrantzgatan i Tomelilla finns det 60 kommunala lägenheter. Lägenheterna på Rosencrantazgatan bedöms ha ett marknadsvärde på 12 miljoner kronor. Eftersatt underhåll beräknas kosta två miljoner kronor att åtgärda, och det är bland annat de framtida utgifterna för underhåll som gör att det kan vara idé att sälja, enligt Sandberg. Oppositionsrådet Gun Nilsson (s) är kritisk till utförsäljning av kommunala bostäder. Kommunen behövs som hyresvärd som en motpol till de privata hyresvärdarna, enligt Gun Nilsson. Hon befarar också att kommunens hus kommer att säljas med förlust. - Det är bättre att satsa på att renovera dem, säger hon. Frågan kommer också upp i kommunstyrelsen innan Österlenhem kan få uppdraget att verkligen gå ut och försöka hitta köpare. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterade i veckan också försäljningen av Vägstationen och Bygdegården i Brösarp. Enligt Sandberg vill dock kommunen slå vakt om Galleri Neons verksamhet på Vägstationen. - Det är viktigt att Neon finns. Men vi ser gärna att de köper ut sin del, säger Sandberg. Kommunen vill också försäkra sig om att medborgarkontoret med kommunal turistinformation också får godtagbara villkor i framtiden. Det är inte intressant att sälja om det innebär dyrare hyreskostnader i framtiden, enligt Sandberg. Till saken hör att kommunen har satsat mycket pengar i Vägstationen. Det bokförda värdet är omkring 4,8 miljoner kronor medan marknadsvärdet bara bedöms vara två miljoner kronor.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons