Politikerprotest mot indragen skolskjuts – vill se kommunen redovisa kostnader
När kommunen sa upp skolskjutsavtalet med Tryde friskola, från och med årsskiftet, motiverade skolchef Agneta Gullstrand detta med att avtalet var dyrt och ofördelaktigt för kommunen. Dels menade hon att det krävde alltför omfattande administration, dels att elever som i dag går i kommunala skolor tvingas åka omvägar bara för att Trydebarnen ska komma till skolan.
När friskolerektorn Anette Strid ville veta vad merkostnaden faktiskt är, då skolan själv eventuellt kunde tänka sig att stå för denna, fick hon dock inte ut någon summa. Istället hänvisade skolchefen till att kalkylen som man har utgått ifrån är arbetsmaterial och därmed inte någon offentlig handling.
Det tycker Centerpartiet i Tomelilla är fel.
– Vi vill att de här underlagen blir offentliga handlingar, säger Ann-Marie Johansson (C).
”Det är rimligt att man hittar en lösning framöver, så att det går att samarbeta kring det här med skolskjutsar. Så besvärligt ska det inte behöva vara.”Sven Gunnarsson (C), ersättare Familjenämnden
I ett nyligen inlämnat initiativärende vill C att ”förvaltningen redovisar ett underlag där skolskjutsrelaterade organisatoriska, administrativa och ekonomiska omkostnader framkommer”. De önskar också att förvaltningen ”snarast och i samverkan med Tryde friskola redovisar ett förslag på hur elever på Tryde friskola även fortsättningsvis kan få tillgång till skolskjuts”.
– Att säga upp avtal som inte är bra är inget konstigt, det är bara bra att kommunen ser över sådant, för vi ska ha avtal som är rätt och riktiga. Men det behöver ju inte betyda att man inte fortsätter prata med varandra om en lösning, säger Charlotte Rosdala (C) som sitter i Familjenämnden.
Partikollegan Sven Gunnarsson, ersättare i samma nämnd, instämmer:
– Att göra underlaget offentlig är en del, men vi tycker förstås också att det är rimligt att man hittar en lösning framöver, så att det går att samarbeta kring det här med skolskjutsar. Så besvärligt ska det inte behöva vara, säger han.
Ann-Marie Johansson understryker att frågan innefattar många av de saker som C anser vara att yttersta vikt för kommunen. Att främja företagarandan samtidigt som man värnar om en levande landsbygd och det fria skolvalet.
– Vi har fått många samtal från föräldrar som är oroliga efter det här beskedet och det behöver vi ta på allvar, säger Ann-Marie Johansson.
Fortsatt skolskjuts för Tryde friskola är också en investering för framtiden, menar Sven Gunnarsson.
– Eleverna som går här ska ju börja högstadiet en dag och då vill vi förstås att de ska välja Kastanjeskolan. Att erbjuda dem bästa möjliga förutsättningar i dag ger ringar på vattnet för framtiden.
Centern har begärt svar på sitt initiativärende när Familjenämnden sammanträder i november.