Posten stänger Företagscenter

Den sista oktober stänger Företagscenter för gott. I stället blir det postombudet Ica Kvantum som tar över postboxarna. Orsaken är bristande kundunderlag.
Tomelilla • Publicerad 16 september 2009
Alla postboxar flyttas snart från Centralgatan till Ica Kvantum. Kristina Nilsson och Susanne Nilsson är dock inte oroliga för att arbetsbelastningen ska öka.
Alla postboxar flyttas snart från Centralgatan till Ica Kvantum. Kristina Nilsson och Susanne Nilsson är dock inte oroliga för att arbetsbelastningen ska öka.Foto: 

– Vi anpassar oss bara efter kunderna, säger Göran Blücher, distriktschef på posten.

Allt fler tjänster har flyttats till Ica Kvantum och numera samsas ett varierande utbud i förbutiken.

– När vi fick posten, för cirka sju år sedan, var det lika nytt för oss som för kunderna. Nu blir det ingen större reform, säger butikschef Christian Olofsson.

Postboxarna kommer alltså inte längre att vara kvar på Centralgatan utan finnas vid entrén på Ica. Och där ska man kunna hämta sin post efter klockan 8.30 på morgonen. Under dagen har alla boxkunder fått information om flytten och en förfrågan hur man vill göra med utdelningen i fortsättningen. Posten vill veta om man vill flytta med sin postbox, byta till annan eller få posten utdelad av brevbäraren. Enligt Göran Blücher har man i genomsnitt haft 15 kunder per dag.

– Det som stannar kvar på utdelningskontoret blir bland annat följesedelbunden post och körkortshanteringen, säger han.

I denna första omgång av postens nedskärningar är det utöver Tomelilla, Malmö och Olofström som påverkas. Men Göran Blücher tycker inte att det är så märkvärdigt.

– När jag började på posten var vi cirka 70 000 anställda, i dag är vi nere på ungefär 30 000. Vi följer utvecklingen i samhället.

När Företagscenter stänger slutar också två deltidsanställda.

– En person går i pension och den andre över till ett annat jobb.

Lokalen kommer i ett förs-ta skede att vara kvar men knappast länge till.

– Den är för stor, vi får se. För Ica Kvantum betyder samarbetsformen att man lockar till sig fler kunder.

– Och vi kommer inte att behöva nyanställa, säger Christian Olofsson.

Posten ska fylla på postboxarna och Ica tar hand om inlämning av paket. Några som jobbar i förbutiken är butiksmedhjälpare Kristina Nilsson och Susanne Nilsson. De kommer ihåg kundernas klagomål från förra gången det begav sig.

– Men så fort de har vant sig så brukar kunden tycka att de får bättre service, säger Kristina Nilsson.

Man är 14 anställda som jobbar i förbutiken sammanlagt. Där både bakar man och säljer livsmedel, hanterar snus och tobak, olika sorters tips och Svenska spel. Förutom posthanteringen.

– Vi byggde ut förbutiken förra året så det kommer inte att hända något annat radikalt just nu. Men snart är det dags för apoteksvaror också och den frågan har vi inte löst än, säger Christian Olofsson.

Tidigare har posten dragit in flera av de gula postlådorna i kommunen. Nu finns det också planer på att begränsa tömningen av de lådor som är kvar samt även helgtömningen.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.