Prov med 140 hundar i Tomelilla

Svenska Vorstehklubbens Riksprov, ett av Sveriges största och mest krävande jakthundsprov, har i år kommit till Skåne och Tomelilla där provets fågelarbete kommer att hållas.
Tomelilla • Publicerad 29 september 2009
Man vet att stående fågelhundar har använts i medelhavsländerna, främst Spanien och Italien redan under 1200-talet. Fågelhundar har det gemensamt att de söker av stora markytor efter vittring från fågel.
Man vet att stående fågelhundar har använts i medelhavsländerna, främst Spanien och Italien redan under 1200-talet. Fågelhundar har det gemensamt att de söker av stora markytor efter vittring från fågel.Foto: 

Riksprovet kan jämställas med ett jaktprovernas SM.

Närmare 140 hundar från Sverige, Danmark, Norge och Finland kommer att delta. Under riksprovet prövas hundarna egenskaper och jaktduglighet.

Det handlar bland annat om förmåga att eftersöka skadat eller dött vilt, att apportera det, både på land och i vatten. Något som kan komma till användning vid eftersök av trafikskadade djur.

Men den klassiska och unika grenen, fältarbetet, är sök efter fågel på öppna fältet, i skogen eller på fjället.

Riksprovets arrangör 2009 är Svenska Vorstehklubbens södra avdelning och över 200 personer deltar i det tre dagar, 1–3 oktober, långa provet.

Eftersöksgrenarna på land och i vatten går i trakterna kring Höör och fågelarbetet på fält och gräsmarker runt Tomelilla.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.