Annons

Regeringsbeslut kan ge hopp för grannar med mast

Mellan 50 och 60 meter mellan ett bostadshus och en mast är för nära, enligt ett beslut av regeringen i oktober i fjor. Därmed hamnar en 3G-mast i Bodrum åter i fokus för beslutsfattarna. Masten står nämligen bara 48 meter från tomtgränsen.
Tomelilla • Publicerad 11 januari 2005

Det är en privatperson i Haninge överklagade ett bygglov ända upp till regeringen, som gav henne rätt. Bygglovet för masten som låg mellan 50 och 60 meter från närmaste hus ogiltigförklarades.

Regeringen gick därmed på kammarrättens linje som slagit fast att en mast så nära ett bostadshus innebär så betydande olägenheter att det är ett hinder mot bygglov.

Annons

I Bondrum bor Leopold Falkowski och Barbro Matsson. En 48 meter hög 3G-mast restes i somras bara fyra meter från deras tomtgräns. De har protesterat mot bygget, men inte överklagat bygglovet.

Stadsarkitekt Bengt Alm känner inte till regeringsbeslutet. Men han hänvisar åter till att den nya masten rests där det tidigare stod en mast.

– Det är grunden för att bygglov gavs, säger han.

Tolv yttranden om den nya masten kom in till miljö- och byggnadsnämnden, enligt nämndens protokoll. Två grannar hade erinringar mot masten. Båda var oroade för strålning. Men regeringsrätten har beslutat att frågan om eventuell strålning och oro för människornas hälsa inte ska påverka behandlingen av bygglov för master.

Leopold Falkowski och Barbro Matsson påpekade i samband med diskussionerna om masten att det finns risk för att det faller ner is från masten.

I bygglovet har också miljö- och byggnadsnämnden ställt krav på mastbyggaren.

"Sökanden skall även tillse att eventuell nedfallande is inte medför risk för olyckor och skador på grannfastigheten", skriver nämnden i beslutet.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons