Annons

Rehabhuset har blivit större

Tomelilla • Publicerad 11 maj 2005
Gunilla Andersson prövar en ny maskin. Kjell B Eng passar också på att besöka den nya delen av Rehabhuset.Bild: Ulf Mårtensson
Gunilla Andersson prövar en ny maskin. Kjell B Eng passar också på att besöka den nya delen av Rehabhuset.Bild: Ulf MårtenssonFoto: 

En roddmaskin som skvalpar, en storbild-tv och en avspänningslokal inspirerad av asiatisk läkekonst. Rehabhuset iTomelilla har utvidgat sina lokaler och inbjöd igår allmänheten till folkhälsodag.

Här finns något för alla smakriktningar. En ny storbilds-tv visar en fotbollsmatch framför springbandet, träningscyklarna och de övriga konditionsredskapen. I nya delen av Rehabhuset är ytorna lite större och längst in finns ett rum för avslappning. Här är ljuset dämpat, och stämningen lite österländsk. Åsa Romé, en av dem som driver Rehabhuset, påpekar att inte är alsom behöver fysisk träning för att må bättre. Det finns psykosomatiska sjukdomar med huvudvärk, stress och muskelspänning som kanske behöver kureras med avslappning och alternativa metoder.

Annons

Och genom att ha ett brett utbud hoppas Rehabhuset kunna tllfredställa skiftande behov.

Kjell B Eng, tidigare lanthandlarere i Tranås, är en av stammis-arna. Han prisar Rehabhuset.

– Jag kommer hit två dagar i veckan. Nu har jag årskort. När jag inte har varit här en helg längtar jag hit, säger han.

Han tror inte att livet varit värt så mycket om han inte hade kommit igång med träningen. Ryggproblem gjorde att han inte kunde gå, nu tar han sig fram för egen maskin, med hjälp av bara ett par kryckor.

– Det är träningens förtjänst.

Rehabhuset avknoppades från Region Skåne. Sjukgymnasterna och arbetsterapeuterna på Rehabhuset vänder sig både till dem som av medicinska skäl tränar-och de som gör det i förebyggande syfte eller bara för att må bra.

Ulf Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons