Annons

Rektor Richard drar västerut

Egentligen hade rektorn gärna varit kvar på Kastanjeskolan ett par år till. Men det dök upp ett jobb i Sjöbo som Richard Löfgren inte kunde motstå. Till sommaren är han ny chef för familjeförvaltningen med ansvar för skolor, barnomsorg och socialtjänst i grannkommunen.
Tomelilla • Publicerad 29 mars 2014
Nostalgisk. Richard Löfgren är glad över tiden som rektor på Kastanjeskolan. Där har han också själv gått som elev och arbetat som lärare. Skolan kommer alltid att ligga honom varmt om hjärtat.
Nostalgisk. Richard Löfgren är glad över tiden som rektor på Kastanjeskolan. Där har han också själv gått som elev och arbetat som lärare. Skolan kommer alltid att ligga honom varmt om hjärtat.Foto: Foto: Gert Ljungqvist

– Kastanjeskolan kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta, säger han. Här har jag själv gått i skolan och arbetat som både lärare och rektor.

Han sticker inte under stol med att det kommer att bli en aning vemodigt att lämna skolan och att det kanske fälls en tår när skolan slutar i juni.

Annons

– Det blir en tuff tid. Men jag är glad att kunna lämna över vid terminsslutet. Det blir en naturligare övergång, menar Richard Löfgren.

Tidigare hade Kastanjeskolan lite skamfilat rykte och det var si och så med elevernas resultat. För tio år sedan var det oroligare på skolan och det fanns rasistiska tendenser och gängbildningar.

– I dag är det betydligt lugnare. Någon rasism finns inte på skolan nu.

Inte bestraffa

Enligt Richard Löfgren vill alla vara bra och duga, men att det finns elever som inte vet hur eller tror att de kan.

– Skolan måste hjälpa dem. Vi kan inte bestraffa dem eller skälla på eleverna.

När Richard Löfgren började som rektor utmärkte sig Kastanjeskolan negativt när det gällde elevernas resultat. Året innan han började var bara drygt hälften av eleverna behöriga till gymnasiet. Sedan dess har det blivit bättre och nu ligger skolan kring 85 procents behörighet.

– Mindre grupper och klasser har varit ett sätt. Nu har skolan som mål att ligga på 85–90 procents behörighet.

Till påsklovet kommer de elever som vill få extra undervisning.

Bra atmosfär

Annons

Richard Löfgren tycker att man på Kastanjeskolan lyckats skapa en atmosfär där eleverna medvetenhet ökat och att de tycker att det är viktigt med skola och utbildning.

– Eleverna måste känna sig välkomna och känna att de blir bekräftade och inte tillrättavisade. Bemötande och respekt är a och o. Ett gott klimat löser många problem och är en grundförutsättning.

Att rektorn är populär på skolan är det ingen tvekan om. Fackombudet och läraren Lena Andersson tycker att det är en förlust för skolan. Och en vinst för Sjöbo.

– Han är tydlig och bryr sig om personalen. Och för eleverna är han en auktoritet utan att var auktoritär. Han sätter sig inte på folk. Att han har jobbat som lärare tidigare var också en fördel.

På frågan vad han är mest nöjd med respektive minst nöjd mer blir svaret:

– Den kultur vi har skapat på skolan. Tre år som rektor på en skola är för kort tid.

Spännande

Han tycker att det ska bli spännande att börja på ett nytt arbete. Och tycker att Sjöbo har utvecklats mycket och vill fortsätta att utvecklas som kommun.

Jag vill börja med en nyfikenhet på vad som krävs och förväntas. Tidigare har jag gjort misstaget att ha haft för mycket klara idéer innan starten.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons