Annons

Rullstolsburen avled efter fall

En rullstolsburen boende föll handlöst ner för åtta trappsteg på Norrevång. Efter tre veckor avled den äldre mannen. Kommunen har nu beställt grindar med säkrare lås.
Tomelilla • Publicerad 13 mars 2014

Det var i början av januari som personalen hörde en duns och upptäckte att en boende i 90-årsåldern ramlat ner för trappen. Även rullstolen hade följt med i fallet men då mannen fortfarande var vid medvetande hjälpte personalen honom i säng.

Efter att ha ringt ansvarig sjuksköterska kontaktades de anhöriga som anlände till boendet. Den boende tillfrågades, men ville inte till sjukhus så man satte in extra personal. När tillståndet försämrades med feber skickades mannen till sjukhus, där det konstaterades skador på nackkotorna. På grund av olyckan fick mannen sväljningssvårigheter, ville inte ha näringstillförsel på annat sätt, och avled omkring tre veckor senare.

Annons

Lex Sarah-anmälan

Socialchef Elisabet Andersson säger att olyckan är väldigt beklaglig och att kommunen beställt in nya grindar till sina boenden.

– Allt är väldigt ledsamt och något liknande har aldrig hänt tidigare. Vi har haft kontakter med de anhöriga och gjort allt vi kan för att det inte ska hända igen, säger Elisabet Andersson.

Eftersom man inte vet om någon glömt att stänga grinden, eller om mannen lyckats få upp den på något sätt, så har de nya grindarna en automatisk stängningsmekanik. Man ska också se över rutinerna.

Vård- och omsorgsnämnden har skickat in Lex Sarah-anmälan om allvarligt missförhållande till Socialstyrelsen.

INTERNAL INTERNAL
Jenni Dahlgren,
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons