Annons

Satsning ska få fler bli behöriga till gymnasiet

Hela 30 procent av eleverna i årskurs 9 är inte behöriga till de studieförberedande programmen i gymnasievalet. Nu hårdsatsar Kastanjeskolan på att fler ska ha behörighet när eleverna slutar högstadiet till sommaren.
Tomelilla • Publicerad 6 mars 2014
Redo. Kastanjeskolans rektor Rickard Löfgren har satt in en rad åtgärder för att så många elever som möjligt ska ha behörighet när de slutar nian.
Redo. Kastanjeskolans rektor Rickard Löfgren har satt in en rad åtgärder för att så många elever som möjligt ska ha behörighet när de slutar nian.Foto: Foto: Bass Nilsson

Förra året hade Kastanjeskolan det bästa resultatet på många år, men höstterminens betyg blev ett bakslag. Skolan rektor, Rickard Löfgren, tror att resultaten kan förbättras.

– För tre år sedan var bara 56 procent av eleverna i nian behöriga på sitt slutbetyg och året efter var vi uppe i 65 procent. I somras låg siffran på 80 procent och jag tror att eleverna i årskurs 9 också landar där, säger Rickard Löfgren.

Annons

För att höja resultatet från 70 till 80 procents behörighet, har skolan redan satt in en rad åtgärder.

– Vi började intensifiera arbetet redan när vi såg betygen i julas och bokade träffar med alla berörda barn och föräldrar för att göra individuella studieplaner.

25 elever

Det är framför allt i ämnet matematik som flest elever saknar behörighet. Det handlar om 25 elever som inte har godkänt i ämnet och Rickard Löfgren säger att man försöker lösa situationen genom att sätta in extra lektionstid.

– Vissa elever har 160 minuter extra matematik per vecka och andra kan ha 120 minuter extra. Då ska man tänka på att 160 minuter extra är mer än dubbelt så mycket matematik som de har i dag.

Man har även satt in mer tid för de elever som inte har behörighet på språkvalstid. En annan åtgärd är att läxläsningen på torsdagar har prioritet för de nior som inte har behörighet.

Påsklovsstudier

Skolan kommer också att erbjuda påsklovsstudier för de elever som vill.

– Vi har redan lärare som ställer upp och då gäller det elever som saknar betyg, i några eller något ämne, och som får 20 timmars extra studietid.

Kastanjeskolan har under några år också haft sommarskola för de elever som slutat årskurs 9 utan att ha godkänt i alla sina ämnen. Då är det i och för sig för sent för själva antagningen men man har fortfarande möjlighet att komma in som reserv.

Annons

– Vissa elever känner det som att livet är slut för att man inte är behörig, man har fortfarande möjlighet att komma in på introduktionsprogrammen. Det kan till exempel innebära att man parallellt är med i undervisningen på det program man valt och läser in det betyg som saknas. På det sättet förlorar man ingen tid eller hamnar efter de andra i programmet, men det är jätteviktigt att man söker in till introduktionsprogrammet från början.

Långsiktighet

Rickard Löfgren säger också att i princip alla nior sökt till gymnasiet och att skolan långsiktigt strävar efter en behörighet på 90 procent.

– Det är kanske lite kaxigt, men jag är inte nervös för eleverna i nian. De är väldigt goda elever med hög social förmåga, säger han med ett leende.

Hur det kommer sig att just matematiken sticker ut kan han i nuläget inte svara på.

– Vi håller på att analysera orsaken genom att bland annat jämföra med de nationella proven i årskurs sex. Vi satsar på matematiken och alla matematiklärare är med i mattelyftet. Att samtalen med föräldrarna varit så konstruktiva känns jättebra och vi har en gemensam bild över hur vi ska klara det, så jag tycker att framtiden känns spännande, säger Rickard Löfgren.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons