Annons

SD drar sig ur manifestation mot rasism

Debatten om SD:s medverkan vid manifestationen mot rasism har gått het på Facebook och uppmärksammats i olika medier.
Tomelilla • Publicerad 20 mars 2014

Efter att MP:s partisekreterare Anders Wallner haft en diskussion med lokalavdelningen i Tomelilla har SD:s talartid ställts in.

- När vi fick reda på vad som hänt pratade vi med vår avdelning i Tomelilla, för att få en bild över hur de hade tänkt, och vi sa direkt att det här inte var en bra idé. Under förmiddagen berättade vi för dem att går de vidare med det här upplägget gör de det på egen hand. Det var vi väldigt tydliga med, säger Anders Wallner.

Annons

Han säger att det varit annorlunda om det handlat om en debatt och inte en manifestation av det här slaget.

- När man gör en antirasistisk demonstration som denna gör man ett urval efter en paroll. SD är inte ett antirasistiskt parti och vi ställer oss varken bakom initiativet på riksnivå eller i Skåneregionen eftersom det finns en risk att SD skulle stå oemotsagda, säger Anders Wallner.

Krav på avstånd

Sedan Gerrit Hoogendoorn (MP) under torsdagen krävt att få se Jerker Ottossons (SD) tal har Sverigedemokraterna ställt in sin medverkan på fredag.

- Detta krav ställer de inte på något annat parti, dessutom utgick de från att jag skulle ta avstånd ifrån hela SD:s ställningstagande i invandringsfrågan, säger Jerker Ottosson som menar att det bara var ett sätt att få SD att inte medverka.

Även Vänsterpartiets Malmödistrikt tog under torsdagsmorgonen avstånd från miljöpartiets initiativ att bjuda in SD. Figge Bergquist (V) säger att man bestämt sig för att inte delta, men nu när SD inte är med så är bojkotten inte längre aktuell.

- Att gå i samma tåg som SD hade varit emot partiets anda och när vi inte hade distriktet bakom oss bestämde vi oss att inte medverka. Nu när SD inte är med längre kommer vi självklart att delta i manifestationen, säger Figge Bergquist.

När YA pratar med Gerrit Hoogendoorn säger han att han även ska be de andra partierna att visa sina tal.

- Det är väldigt vanligt att man gör det som arrangör.

I går sa ni att det inte var ett demokratiskt alternativ att utesluta något parti. Vad har ändrats?

- SD har en särställning i sammanhanget. Vi vill veta att de inte går emot manifestationens anda, vilket vi misstänker att de skulle göra. Om de ska delta måste de helt ändra kurs när det gäller antirasism, säger Gerrit Hoogendoorn.

Carl Johan Engvall
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons